23-07-2015
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Obniżenie temperatury otoczenia to zdaniem naukowców jedna z metod skutecznej walki z otyłością. Potwierdzają to badania przeprowadzone przez dr Anouk van der Lans z Uniwersytetu w Maastricht na osobach z indeksem BMI pomiędzy 28 a 35.
![Upały nie sprzyjają utracie wagi. Z odchudzaniem poczekaj do chłodów [© Pio Si - Fotolia.com] Upały nie sprzyjają utracie wagi. Z odchudzaniem poczekaj do chłodów [© Pio Si - Fotolia.com]](http://www.senior.pl/Upaly-nie-sprzyjaja-utracie-wagi-Z-odchudzaniem-poczekaj-do-chlodow_img55b104ad1d509.jpg)
Korzystny wpływ zimna na efekty wynika ze wzrastającego w organizmie w niskich temperaturach poziomu tzw. brązowego , uczestniczącego w procesach metabolicznych i wykorzystującego zgromadzoną w organizmie energię do wytworzenia ciepła. Proces ten jest efektem spalania zgromadzonych w organizmie zapasów, czyli kwasów tłuszczowych zawartych w tłuszczu białym. Dzięki wykorzystaniu energii magazynowanej w białym tłuszczu, tłuszcz brązowy przyczynia się do zmniejszenia wagi ciała. Istotne jest jednak stworzenie odpowiednich warunków do zwiększenia ilości tej brunatnej tkanki w organizmie. Jak to zrobić?
Okazuje się, że sprzymierzeńcem wzrostu ilości brązowej są niskie temperatury. Ciekawy eksperyment przeprowadziła dr Anouk van der Lans z Centrum Medycznego Uniwersytetu w Maastricht. W teście wzięła udział grupa osób z indeksem BMI pomiędzy 28 a 35. Uczestnicy eksperymentu, ubrani jedynie w t-shirty i krótkie spodenki, przez 6 godzin dziennie w trakcie 10 kolejnych dni przebywali w pomieszczeniu z temperaturą na poziomie 13-14 °C. Wyniki obserwacji potwierdziły zwiększenie w organizmach tych osób ilości brązowego tłuszczu oraz wyraźny wzrost wykorzystania energii potrzebnej do produkcji ciepła.
Zdaniem dr Lans aktywność brązowej tkanki tłuszczowej w warunkach nawet umiarkowanie zimnych temperatur może przyczynić się do zahamowania wzrostu wagi ciała, a jej aktywizacja może być w przyszłości powszechnie wykorzystywana w . – Jest to również szansa na skuteczne utrzymanie prawidłowej wagi ciała dla osób, którym udało się już stracić zbędne kilogramy – twierdzi dr Lans.
Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »