10-05-2007
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Każdego dnia nasz mózg zużywa 20% produkowanej przez ciało energii, jeśli chcemy, aby długo i sprawnie pracował powinniśmy zwracać uwagę na to, co jemy, zwłaszcza w okresach długotrwałego stresu, czy intensywnej pracy intelektualnej.
Dobry początek dnia to śniadanie, które dostarczy szarym komórkom niezbędnej do pracy glukozy, ponieważ jej znakomitym źródłem są węglowodany złożone oraz cukry proste poranny posiłek powinien składać się z pieczywa, płatków, owoców, lub dżemów. Warto też pamiętać o białku, które znajdziemy w mleku i jego przetworach.
Poza glukozą do prawidłowego funkcjonowania mózg potrzebuje również tlenu, jego niedobór powodować może kłopoty z pamięcią i koncentracją. W celu uniknięcia niedotlenienia mózgu powinniśmy zadbać o aktywność fizyczną oraz dostarczyć organizmowi odpowiednia dawkę żelaza ( 15 mg ) i witaminy C. Komponując codzienny jadłospis należy zwrócić uwagę na to, czy jest w nim wystarczająca ilość produktów zawierających magnez. Każdego dnia powinniśmy dostarczyć organizmowi 350mg magnezu, nie jest to trudne gdyż znaleźć można go w wielu produktach, min w:orzechach, migdałach, kakao, czekoladzie, soi i ryżu. W aptekach dostępne są też różnego rodzaju suplementy diety zawierające magnez, sięgając po nie warto wybrać taki, który zawiera witaminę B6, gdyż ułatwia ona przyswajanie magnezu.
Witaminy z grupy B, ważne dla prawidłowej pracy mózgu znaleźć można w jajkach, słoneczniku, mięsie wieprzowym. Dla zachowania dobrej kondycji neuronów ważna jest witamina B6, której źródłem są mi. otręby pszenne i mięso drobiowe. Depresja i zaburzenia pamięci spowodowane są często niedoborem witaminy B12, aby ich uniknąć należy jadać ryby, jaja o raz sery.
Chcąc opóźnić procesy starzenia komórek nerwowych powinniśmy dostarczyć organizmowi witaminy A, C, E i selen, które chronią mózg przed wolnymi rodnikami. Pracę układu nerwowego usprawni też lecytyna, którą możemy przyjmować w formie tabletek, lub dostarczać organizmowi wraz z pokarmem, w tym celu sięgnijmy po kiełki pszenicy, orzechy i żółtka jaj.