Na dobry nastrój ma wpływ wiele czynników, także te dietetyczne. Sposób odżywiania się nie tylko wpływa na naszą sylwetkę i zdrowie fizyczne, ale silnie oddziałuje na psychiczne samopoczucie.
Dopiero od kilku lat polskie społeczeństwo jest uświadamiane o tym jak ważną rolę pełnią te kwasy w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu – świadczą o tym liczne akcje promujące spożywanie ryb oraz reklamy produktów zawierających Omega-3. Lecz czy aby na pewno Polacy wiedzą wszystko o roli tych kwasów?
Czy tłuszcz może mieć korzystny wpływ na zdrowie ? Oczywiście, że tak! Musimy tylko pamiętać aby w naszym jadłospisie znalazły się wartościowe tłuszcze, czyli takie, które są bogatym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (w skrócie: NNKT), bo to właśnie one pozytywnie wpływają na nasz organizm.
Z Ogólnopolskich Badań Rozpowszechnienia Czynników Ryzyka Chorób Układu Krążenia NATPOL 2011 wynika, iż choroby układu sercowo-krążeniowego są przyczyną 45% wszystkich zgonów. Każdego dnia z ich powodu umiera średnio 476 osób, co piąty zgon jest przedwczesny. Dlatego warto zadbać o swoje serce, zanim będzie za późno. Jednym z elementów dbania o zdrowie jest zdrowa dieta i właściwy dobór spożywanych tłuszczów.
Kiedy obowiązki i rozmaite problemy przerastają możliwości reagowania na nie, doświadcza się stresu. Zabiegani i zestresowani ludzie zaś częściej sięgają po fast food i inne niezdrowe przekąski, co tylko potęguje napięcie, bowiem dieta ma tu istotny wpływ.
Dieta śródziemnomorska uznawana jest za jedną z najzdrowszych. Składają się nań głównie owoce, warzywa, produkty mączne, produkty zbożowe, olej z oliwek, ryby, a także niewielkie ilości czerwonego mięsa i produktów nabiałowych. Taka dieta może zmniejszyć ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera nawet o 68 procent.
Szybkie tempo życia i pracy, stres, brak aktywności ruchowej, niezdrowa dieta zawierająca dużą ilość tłuszczów nasyconych i typu trans - to główne przyczyny chorób układu sercowo - naczyniowego, z powodu których na całym świecie umiera rocznie aż 17,1 miliona osób, w tym ok. 35 tysięcy Polaków. 26 września po raz 10.we wszystkich krajach obchodzony będzie Światowy Dzień Serca.
Wają pozytywny wpływ na właściwe działanie układu sercowo-naczyniowego dzięki temu, że obniżają poziom cholesterolu we krwi i w małym stopniu również ciśnienie tętnicze oraz zmniejszają skłonności do tworzenia się zakrzepów - to tylko niektóre zalety kwasów omega-3 i 6. Warto zadbać, aby w odpowiedniej ilości znalazły się w naszym codziennym jadłospisie.
Naukowcy odkryli, że naczynia krwionośne i mięśnie serca mogą regulować absorpcję kwasów tłuszczowych pochodzących z naszej diety i rozpracowali stojący za tym mechanizm. Wyniki, opublikowane w czasopiśmie Nature, mogą otworzyć drogę do nowych sposobów zapobiegania gromadzeniu się tłuszczu w mięśniach, który może zwiększać ryzyko pojawienia się cukrzycy typu II i choroby sercowo-naczyniowej.
Coraz częściej zwracamy uwagę na wartości odżywcze dostępnych produktów, chcemy jeść smacznie i zdrowo. Ważne stały się dla nas składniki wpływające na określone funkcje organizmu, w konsekwencji cenimy produkty, z których wyeliminowano substancje uznane za szkodliwe lub niepożądane. Takimi są np. produkty sojowe.
Jedzmy ryby. Aby uchronić się od chorób cywilizacyjnych, dietetycy zalecają jadanie w tygodniu 2-3 posiłków z ryb. Dania z ryb to pożywienie pełnowartościowe i lekkostrawne, a więc doskonałe zarówno na wiosenną dietę jak i obfity, świąteczny stół.
Ziarno nie jest pożywieniem jedynie dla ptaków. Jeśli dotychczas nasiona nie znalazły się w twojej diecie, dopisz je do listy zakupów, radzą eksperci sagazone. Nasiona dyni, sezamu, słonecznika to prawdziwy koktajl odżywczy. Zawierają dużą ilość podstawowych kwasów tłuszczowych odpowiedzialnych za przebieg funkcji życiowych i aminokwasów potrzebnych do formowania białka, witaminy A, B, C oraz minerały: wapń, magnez, potas, cynk, żelazo, selen i mangan.
Oleje roślinne są wszechobecne w naszym codziennym życiu. Są wykorzystywane do przygotowywania potraw, w produkcji margaryny i innych przetworzonych produktów spożywczych oraz w wytwarzaniu wielu produktów, które nie są żywnością (mydła, kosmetyki itp.) Oleje roślinne są zaliczane do podstawowych substancji odżywczych, które są główną składową naszej diety.
Specjaliści od żywienia, lekarze i dietetycy od lat namawiają nas do częstszego spożywania ryb i owoców morza. Zgodnie uważają, że regularne spożywanie ryb i owoców morza bardzo korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Podkreślają, że są one najzdrowszym źródłem dobrze przyswajalnego białka.
Polski konsument, coraz lepiej wykształcony w temacie diety śródziemnomorskiej wie, że oliwa z oliwek jest dla niego o niebo zdrowsza od zwykłego oleju, zarówno do smażenia, jak i do sałatek.
Operacja bariatryczna pomaga lepiej kontrolować poziom glukozy u diabetyków