23-10-2009
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Coraz częściej zwracamy uwagę na wartości odżywcze dostępnych produktów, chcemy jeść smacznie i zdrowo. Ważne stały się dla nas składniki wpływające na określone funkcje organizmu, w konsekwencji cenimy produkty, z których wyeliminowano substancje uznane za szkodliwe lub niepożądane. Takimi są np. produkty sojowe.
Grupą osób zainteresowanych zdrowym odżywianiem są konsumenci, którzy nie lubią lub z powodów zdrowotnych nie tolerują mleka krowiego. Występujące alergie na białko zwierzęce oraz nietolerancja laktozy zmuszają konsumentów do sięgania po produkty alternatywne. Dla nich również idealnym rozwiązaniem są wyroby roślinne, np. napoje sojowe. Co istotne, z badań wynika, iż konsumenci nie chcą rezygnować z jakości, a szukają produktów przystępniejszych pod względem ceny. Wyroby sojowe spełniają wszystkie powyższe wymagania.
Produkty sojowe stały się „trendy", gdyż są nie tylko zdrowe, lecz także, dzięki pomysłowości producentów, smaczne i oryginalne. Można z nich przygotowywać różne wariacje tych samych dań, zmieniając jedynie dodatki smakowe. Co ważne - potrawy z soi są lekkostrawne, bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. To cenna zaleta, zwłaszcza dla kobiet pochłoniętych pracą zawodową i nie lubiących marnować czasu na pracochłonne dania.
Soja stanowi bogate źródło witamin, zwłaszcza z grupy B, oraz składników mineralnych, dobrze wpływających na nasz kościec i zęby. I najważniejsze - soja zawiera fitoestrogeny, pomagające w walce z przemijającym czasem i łagodzące skutki menopauzy. Spora zawartość zdrowych, nienasyconych kwasów tłuszczowych i lecytyny korzystnie wpływa na skórę i na... mózg. Dzięki soi możemy jeszcze długo czuć się piękni, młodzi i w pełni sprawni.