Strona głównaZdrowieOlej sojowy - zdrowy element diety

Olej sojowy - zdrowy element diety

Oleje roślinne są wszechobecne w naszym codziennym życiu. Są wykorzystywane do przygotowywania potraw, w produkcji margaryny i innych przetworzonych produktów spożywczych oraz w wytwarzaniu wielu produktów, które nie są żywnością (mydła, kosmetyki itp.) Oleje roślinne są zaliczane do podstawowych substancji odżywczych, które są główną składową naszej diety.
Olej sojowy - zdrowy element diety [© Studio_VII - Fotolia.com] Wśród olejów roślinnych przodujące miejsce w światowej produkcji zajmuje olej sojowy. Ma on słomiany kolor, charakterystyczny zapach i smak. Olej sojowy zawiera witaminę E – zwaną witaminą życia i młodości a spośród innych gatunków oleju wyróżnia się dużą zawartością lecytyny, która jest jednym z najważniejszych fosfolipidów znajdujących się w każdej komórce naszego organizmu. Zapobiega ona powstawaniu kamieni żółciowych, jest zalecana w stanach przemęczenia i osłabionej koncentracji, odgrywa znaczną rolę w przewodnictwie nerwowym. Olej sojowy i nie zawiera cholesterolu i cechuje się unikalnym zestawem kwasów tłuszczowych należących do grupy kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Kwasy tłuszczowe z grupy omega-3 obecne w oleju sojowym są podobne do kwasów tłuszczowych obecnych w olejach rybnych, które zmniejszają ryzyko chorób układu krążenia i są niezbędne dla właściwego funkcjonowania organizmu zarówno ze względów zdrowotnych jak i żywieniowych.

Olej sojowy jest doskonałym dodatkiem do wielu potraw. Sprawdzi się idealnie jako główny składnik sosów i majonezów nadając im aksamitną konsystencję, podkreśli smak i aromat mięs i surówek a dodatkowo zdecydowanie podniesie wartość odżywczą przygotowywanych dań.

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Komentarze

  • 23:15:54, 28-07-2008 Tami

    Doskonałym źródłem w/w kwasów jest tez olej lniany(koniecznie tłoczony na zimno) , a jeszcze lepiej jak jest wymieszany z oliwą z oliwek- doskonałe źródło zdrowych tłuszczów. Oczywiście spożywany na zimno do sałatek , a nie wykorzystywany do smażenia.
  • 01:35:52, 29-07-2008 kufa86

    Te tutejsze artykuły to szczyt idiotyzmu, pisane dla blondynek.
    Soja obniża potencję i w ogóle w nadmiarze szkodzi.
    Żal mi konsumentów tofu.
    cytat
    Nie sądziłam, że soja jest tak kontrowersyjną roślinką. Przeczytałam troszkę w necie i co artykuł, to inne zdanie. Na temat obniżenia płodności nie znalazłam jednak nic, natomiast o obniżeniu potencji to i owszem.... :roll:
    http://forum.celiakia.pl/topics11/so...osc-vt1106.htm
  • 00:00:15, 30-07-2008 Tami

    No tak, ale soja jest przecież dobrym źródłem białka!

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • eGospodarka.pl
  • Internetowe Stowarzyszenie Seniorów
  • Kosciol.pl
  • Kobiety.net.pl
  • Oferty pracy