27-07-2008
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Oleje roślinne są wszechobecne w naszym codziennym życiu. Są wykorzystywane do przygotowywania potraw, w produkcji margaryny i innych przetworzonych produktów spożywczych oraz w wytwarzaniu wielu produktów, które nie są żywnością (mydła, kosmetyki itp.) Oleje roślinne są zaliczane do podstawowych substancji odżywczych, które są główną składową naszej diety.
![Olej sojowy - zdrowy element diety [© Studio_VII - Fotolia.com] Olej sojowy - zdrowy element diety [© Studio_VII - Fotolia.com]](http://www.senior.pl/Olej-sojowy-8211-zdrowy-element-diety_img4d926950e5313.jpg)
Wśród olejów roślinnych przodujące miejsce w światowej produkcji zajmuje olej sojowy. Ma on słomiany kolor, charakterystyczny zapach i smak. Olej sojowy zawiera witaminę E – zwaną witaminą życia i młodości a spośród innych gatunków oleju wyróżnia się dużą zawartością lecytyny, która jest jednym z najważniejszych fosfolipidów znajdujących się w każdej komórce naszego organizmu. Zapobiega ona powstawaniu kamieni żółciowych, jest zalecana w stanach przemęczenia i osłabionej koncentracji, odgrywa znaczną rolę w przewodnictwie nerwowym. Olej sojowy i nie zawiera cholesterolu i cechuje się unikalnym zestawem kwasów tłuszczowych należących do grupy kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Kwasy tłuszczowe z grupy omega-3 obecne w oleju sojowym są podobne do kwasów tłuszczowych obecnych w olejach rybnych, które zmniejszają ryzyko chorób układu krążenia i są niezbędne dla właściwego funkcjonowania organizmu zarówno ze względów zdrowotnych jak i żywieniowych.
Olej sojowy jest doskonałym dodatkiem do wielu potraw. Sprawdzi się idealnie jako główny składnik sosów i majonezów nadając im aksamitną konsystencję, podkreśli smak i aromat mięs i surówek a dodatkowo zdecydowanie podniesie wartość odżywczą przygotowywanych dań.