Oliwa z oliwek to dla Włochów podstawa egzystencji, bez której żadne danie nie jest potrawą pełnowartościową, dlatego z wyjątkowym szacunkiem i oddaniem obchodzą się z drzewami oliwnymi.
Amarantus, czyli szarłat należy do najstarszych roślin uprawnych świata. Jego niezwykłe walory odżywcze doceniali już Inkowie i Majowie. Dzisiaj, uprawiany już nie tylko w krajach Ameryki Południowej, wzbudził zainteresowanie europejskich specjalistów od żywienia, nazywających amarantus zbożem XXI wieku. To w nim upatruje się ogromne możliwości w zaspokojeniu potrzeb żywnościowych.
Niedostateczna ilość witaminy B6 przejawia się zaburzeniami w funkcjonowaniu całego organizmu. Przede wszystkim obserwujemy różnorodne nieprawidłowości w układzie nerwowym, a więc na przykład drgawki czy depresję.
Chcąc zdrowo się odżywiać, wielu ludzi eliminuje z diety tłuszcze. Jednak nie wszystkie mają negatywny wpływ na zdrowie - bez niektórych nasz organizm nie byłby w stanie funkcjonować. Wyeliminowanie na przykład niskonasyconych kwasów tłuszczowych może negatywnie odbić się na naszym zdrowiu.
Badania przeprowadzone na zwierzętach dowiodły, że zwiększanie poziomu kwasu tłuszczowego omega- 3 w organizmie i zmniejszanie poziomu kwasu tłuszczowego omega- 6 może zmniejszyć ryzyko zachorowań na raka prostaty.
Etykiety produktów spożywczych powinny zawierać informacje o zmodyfkowanych tłuszczach nienasyconych (trans) tak samo jak o cholesterolu oraz tłuszczach nasyconych. Dzięki temu możliwe jest zmniejszenie ryzyka zachorowań na chorobę wieńcową serca - wynika z najnowszych badań.
Naukowcy wyhodowali zmodyfikowane genetycznie prosięta których mięso jest bogate w kwasy tłuszczowe Omega 3. Czy oznacza to że niedługo już będziemy mogli powiedzieć – zjedz szynkę na zdrowie?