Regularne picie kawy może pomóc w zachowaniu odpowiedniej wagi, wynika z nowych brytyjskich badań.
Niewielu ludzi trzeba zachęcać do picia kawy, jest to najpopularniejszy napój na świecie. Dotychczas wykazano wiele różnych korzyści, jakie płyną z niego dla organizmu ze względu na bogactwo naturalnych przeciwutleniaczy. Do już dość długiej listy można teraz dopisać dobroczynne oddziaływanie na jelita.
Dla wielu ludzi poranna filiżanka kawy jest niezbywalnym punktem dnia. I susznie, mówią uczeni, bo to zdrowy, wypełniony przeciwutleniaczami napój. W nadmiarze jednak szkodzi, a ponieważ staje się elementem całodziennego menu i wypijamy go w znacznych ilościach, może zagrażać zdrowiu.
Komu z nas nie przemyka co roku przez głowę myśl, by wraz z nadejściem wiosny zrzucić kilka zbędnych kilogramów, aby następnie bez kompleksów powitać lato na plaży? Wiosna już za pasem, więc najwyższy czas pozbyć się zimowej warstwy ochronnej. Niespodziewanym sprzymierzeńcem w tej materii może okazać się kawa. Przedstawiamy jej trzy zaskakujące właściwości, dzięki którym szybciej wrócicie do formy.
Kawa może chronić zdrowie serca, opóźniać demencję, zmniejszyć ryzyko rozwoju różnych form nowotworów - do tej listy korzyści można również dopisać pomoc w walce z trądzikiem różowatym.
Kawa może wspomagać pracę nerek, mówią lekarze z North Lisbon Hospital.
Kolejne testy dowodzą, że warto sięgać po ten popularny napój. Osoby pijące kawę cechują się o od kilku o kilkunastu proc. niższym ogólnym ryzykiem śmierci.
Według niemieckich uczonych, warto polecać wypijanie czterech kawy dziennie, szczególnie seniorom. Dzięki temu będą mieli silniejsze serca.
Do picia kawy nikogo raczej nie trzeba zachęcać, jest jednym z najpopularniejszych napojów na całym świecie. Dość dobrze została zbadana i wiadomo, że ma korzystny wpływ dla zdrowia: chroni układ sercowo-naczyniowy, wspiera profilaktykę nowotworów, wspomaga koncentrację, może zmniejszyć ryzyko demencji. Teraz okazuje się, że pomaga również uchronić się przed cukrzycą.
Kawa może pomóc ludziom mającym kłopoty sercowo-naczyniowe. Lecznicze efekty może dać wersja napoju z kofeiną.
Kawa sama w sobie zawiera niewiele kalorii. To dodatki, które do niej wybieramy nie sprzyjają naszej diecie. Mleko, cukier, syropy i sosy smakowe czy bita śmietana znacząco podnoszą wartość kaloryczną napoju. Jak skomponować składniki, by napój był słodki, a mniej tuczący podpowiada Marzena Brzezińska, dyplomowany dietetyk Star Fitness.
Picie gorącej hrebaty sprzyja rozwojowi raka przełyku, przy czym dotyczy to tych, którzy palą papierosy lub codziennie sięgają po jakiś napój wyskokowy.
W Kalifornii trwa process sądowy, w którym strona pozywająca chce przekonać, że na kawie powinny być umieszczane ostrzeżenia dotyczące wyższego ryzyko zachorowania na raka. W kawie obecny jest bowiem akrylamid, związek, który może być rakotwórczy. Czy to jednak oznacza, że należy unikać porannego cappuccino?
Jeśli masz nadreaktywny pęcherz, nie sięgaj po alkohol, kawę czy czekoladę. Te produkty intensyfikują kłopoty z tym narządem, podrażniają go i sprzyjają mimowolnym skurczom mięśni.
Nawet jeśli dość często sięgasz po kawę, tj. wypijasz cztery do pięciu jej filiżanek dziennie, nie musisz martwić się o zdrowie: wręcz przeciwnie - dzięki temu możesz poprawić stan swojego serca.
Operacja bariatryczna pomaga lepiej kontrolować poziom glukozy u diabetyków