Strona głównaZdrowieHerbata - filiżanka zdrowia

Herbata - filiżanka zdrowia

Herbata to jeden z najpopularniejszych napojów, jednak nie wszyscy zdają sobie sprawę z jej zdrowotnych właściwości. Filiżanka herbaty to bogate źródło witamin z grupy B, oraz A1, C i E, zawiera także minerały takie jak: fluor, żelazo, magnez, potas oraz cynk. W herbacie znajdziemy też opóźniające proces starzenia i chroniące przed nowotworami biofalwonidy.
Najpopularniejsza, czarna herbata swoją barwę zawdzięcza procesowi fermentacji, któremu poddawane są liście. Jej charakterystyczna cecha to duża ilość teiny, która sprawia, że ma ona właściwości pobudzające, poprawiające koncentrację i refleks. Korzystne dla zdrowia działanie czarnej herbaty to również ochrona przed próchnicą i zapobieganie powstawaniu zakrzepów. Ze względu na powstałe w czasie fermentacji substancje, mogące utrudnić wchłanianie białka czarną herbatę warto pić z mlekiem lub sokiem z cytryny.

© Viktorija - Fotolia.comZnana ze swojego cierpkiego smaku zielona herbata powinna znaleźć się w kuchni każdego palacza, gdyż w dużym stopniu neutralizuje toksyny znajdujące się w dymie tytoniowym. Sięgać po nią powinny też osoby o zbyt wysokim poziomie cholesterolu. Zielona herbata dzięki dużej zawartości bioflawonidów chroni przed nowotworami.

Pomocą w odchudzaniu może być czerwona herbata pu-erh. Poza tym, iż blokuje wytwarzanie enzymów umożliwiających wchłanianie tłuszczu i przyspiesza przemianę materii, wspomaga także pracę wątroby i oczyszcza organizm z toksyn.

W ostatnim czasie popularność zyskuje biała herbata. Produkowana ze zbieranych tylko raz w roku pączków liści nazywana jest często napojem młodości, gdyż dzięki najsilniejszemu stężeniu bifalwonidów hamuje procesy starzenia.

Do coraz częściej pitych herbat zaliczyć można też pochodzącej z Południowej Afryki herbatę rooibos. Mimo, iż nie zawiera ona teiny delikatnie pobudza i orzeźwia.

Zgłoś błąd lub uwagę do artykułu

Przeczytaj także


Otyłość - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »


Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Hospicja.pl
  • Fundacja ITAKA - Centrum Poszukiwań Ludzi Zaginionych
  • Pola Nadziei
  • Umierać po ludzku
  • Oferty pracy