Nanotechnologia może przyczynić się do udoskonalenia żywności, którą spożywamy, sprawiając, że będzie smaczniejsza, zdrowsza i pożywniejsza. Jednakże niewiele wiemy na temat zachowania nanocząstek w organizmie czy ewentualnych toksycznych skutkach, jakie mogą wywołać. Hermann Stamm, który pracuje nad tym zagadnieniem w ramach Wspólnego Centrum Badawczego (WCB) przy Komisji Europejskiej, przedstawił prezentację na temat nanożywności na dorocznym zjeździe Amerykańskiego Towarzystwa Postępu Naukowego (AAAS) w Chicago, USA.
U osób starszych wzrasta częstotliwość występowania zakażeń i zatruć pokarmowych. Jest to spowodowane różnymi przyczynami, często niezależnymi od samych seniorów, ale w niektórych przypadkach zatruciom można zapobiec bardziej dbając o czystość lub… zakładając okulary.
„Ryba wpływa na wszystko”, głosi hasło trwającej od połowy czerwca kampanii Departamentu Rybołówstwa w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Organizatorzy chcą nakłonić konsumentów do umieszczenia w swoim jadłospisie produktów rybnych ze względu na zdrowotne właściwości żywności tego rodzaju.
Ogólnopolska akcja „Uwolnij się od toksyn” ma na celu popularyzowanie wiedzy na temat szkodliwych substancji, które znajdują się w żywności, ich negatywnego wpływu na organizm oraz metod oczyszczania. Skutki skumulowania w organizmie toksyn nie są od razu widoczne.
Coraz częściej podczas codziennych zakupów sięgamy po produkty ekologiczne, nieprzetworzone i naturalne – po prostu zdrowe. Osoby którym nie jest wszystko jedno, co jedzą, powinny sięgać po produkty oznaczone znakiem Poznaj Dobrą Żywność. Wyróżnienia te przyznawane są przez Ministerstwo Rolnictwa wyrobom, które spełniają kryteria, opracowane przez Kolegium Naukowe ds. jakości produktów żywnościowych oraz wyróżniają się smakowo.
W związku z dużym zainteresowaniem działanie infolinii dietetycznej programu "Uwolnij się od Toksyn" przedłużono do końca listopada.
Trwa jesienna edycja ogólnopolskiego programu "Uwolnij się od toksyn", której celem jest informowanie społeczeństwa m.in. na temat wpływu toksycznych substancji w żywności na organizm człowieka.
Rozpoczyna się jesienna edycja ogólnopolskiego programu „Uwolnij się od toksyn”, której celem jest informowanie społeczeństwa m.in. na temat wpływu toksycznych substancji w żywności na organizm człowieka.
2006 będzie w przemyśle spożywczym rokiem produktów wzbogaconych w substancje zwiększające sprawność naszego umysłu, produktów dla seniorów oraz kontroli porcji - orzekł na podstawie przeprowadzonych obserwacji Mintel, brytyjski instytut badań rynkowych. W ostatnich miesiącach na rynek weszła rekordowa liczba nowych produktów. Wiele z nich wpisuje się w coraz popularniejszy trend zdrowego i racjonalneg odżywiania się.