06-10-2008
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
U osób starszych wzrasta częstotliwość występowania zakażeń i zatruć pokarmowych. Jest to spowodowane różnymi przyczynami, często niezależnymi od samych seniorów, ale w niektórych przypadkach zatruciom można zapobiec bardziej dbając o czystość lub… zakładając okulary.
Jedną z głównych przyczyn pojawiających się u osób w podeszłym wieku zatruć pokarmowych jest po prostu słaby wzrok, który utrudnia odczytanie datę przydatności do spożycia produktów spożywczych (pisaną zresztą najczęściej bardzo małym drukiem). Osoba gorzej widząca może też nie zauważyć, że dany produkt zmienił barwę lub pojawiły się na nim inne wyraźne oznaki zepsucia, na przykład pleśń.
Z wiekiem także inne nasze zmysły stają się mniej wrażliwe. Smak ulega pogorszeniu w niewielkim stopniu, ale na jego odczuwanie mają wpływ niektóre choroby i stosowane leki, więc nie zawsze jesteśmy w stanie poczuć, że dana potrawa zaczyna się psuć. Problemem staje się także właściwe przygotowywanie i przechowywanie produktów: coraz mniej sprawnym palcom trudno jest dokładnie obrać warzywa i domknąć hermetyczne pojemniki służące do przechowywania żywności, a problemy z kręgosłupem czy poruszaniem się często zniechęcają do utrzymania należytej czystości w kuchni.
Kolejnym czynnikiem powodującym większą wrażliwość seniorów na zatrucia i zakażenia jest obniżanie się wraz z wiekiem wydzielania kwasu żołądkowego. Kwas ten jest odpowiedzialny za niszczenie bakterii chorobotwórczych, których u osób starszych pojawia się coraz więcej, bo przy wolniejszym trawieniu mają one lepsze warunki do rozwoju.
Inną przyczyną częstych zatruć u osób starszych jest ich mniejsza odporność. Niestety, niskie kwoty wypłacanych wielu Polakom rent i emerytur sprawiają, że wielu z nich jest po prostu niedożywionych, co również przyczynia się do większej podatności na infekcje i zatrucia - w tym również zatrucia pokarmowe. Z oszczędności niechętnie wyrzucamy jedzenie, nawet jeśli jest lekko nadpsute. Efekt to biegunki, wymioty, czasem nawet prowadzące do groźnego w skutkach odwodnienia organizmu.