19-10-2006
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Trwa jesienna edycja ogólnopolskiego programu "Uwolnij się od toksyn", której celem jest informowanie społeczeństwa m.in. na temat wpływu toksycznych substancji w żywności na organizm człowieka.
Trwa II etap ogólnopolskiego programu "Uwolnij się od toksyn". Jesienna edycja ma na celu popularyzowanie wiedzy na temat szkodliwych substancji, które znajdują się w żywności, ich negatywnego wpływu na organizm oraz metod oczyszczania. Program jest wspierany przez ekspertów, prof. Iwonę Wawer z Akademii Medycznej w Warszawie i dr Ewę Matyską - Piekarską, lekarza chorób wewnętrznych, konsultanta dietetyki.
Widoczne zainteresowanie wiosenną edycją programu "Uwolnij się od toksyn", w ramach której informowano o najważniejszych źródłach toksyn i ich wpływie na organizm pokazuje, że Polacy szukają informacji związanych z powyższą tematyką. Niestety, jak pokazują wyniki badań TNS OBOP przeprowadzone w styczniu br., co drugi Polak nigdy nie sprawdza jakie konserwanty i barwniki znajdują się w kupowanej żywności. Stąd potrzeba informowania i edukacji na temat wpływu jaki wywierają substancje dodatkowe na ludzki organizm. - mówi prof. Iwona Wawer z Akademii Medycznej w Warszawie.