Wskazania: › Kaszel › Przeziębienie
Postać leku: | syrop | ||
---|---|---|---|
Substancja czynna: | Hederae helicis extractum fluidum | ||
Lek dostępny bez recepty |
Lek PiniHelix ma postać syropu do stosowania doustnego. Jest to lek roślinny, ziołowy. Syrop PiniHelix zawiera wyciąg z liści bluszczu oraz wyciągi z tymianku i lukrecji. Lek ma działanie wykrztuśne.
Przed zastosowaniem leku należy zapoznać się z treścią dołączonej do niego ulotki, ponieważ zawiera ona informacje ważne dla pacjenta. Należy zachować ulotkę, aby w razie potrzeby móc ją ponownie przeczytać. Lek ten jest dostępny bez recepty, aby pacjent mógł leczyć niektóre schorzenia bez pomocy lekarza. Jednakże, żeby uzyskać dobre wyniki leczenia, należy stosować lek ostrożnie i zgodnie z informacją w ulotce. Należy zwrócić się do lekarza, farmaceuty lub pielęgniarki w razie jakichkolwiek wątpliwości dotyczących stosowania leku. Jeśli objawy się nasilą lub nie ustąpią, należy skontaktować się z lekarzem.
Nie należy stosować leku PiniHelix u pacjentów z nadciśnieniem tętniczym, zaburzeniami rytmu serca, chorobami wątroby i nerek, hipokaliemią (niskim poziomem potasu we krwi).
Przed rozpoczęciem stosowania leku, należy poinformować lekarza o wszelkich alergiach i nadwrażliwościach na różne substancje. Należy powiedzieć lekarzowi lub farmaceucie o wszystkich przyjmowanych aktualnie lub ostatnio lekach, również tych, które wydawane są bez recepty.
Działania niepożądane występują niezmierne rzadko, z częstotliwością poniżej 1/10 000:
reakcje alergiczne (jak pokrzywka, wysypka skórna, duszności), objawy z przewodu pokarmowego (jak wymioty, nudności, biegunka).
Bardzo rzadko (poniżej 1/10 000) przy dłuższym stosowaniu może wystąpić utrata potasu, zatrzymanie sodu i wody w organizmie, bóle głowy, osłabienie mięśni, nadciśnienie tętnicze, obrzę...
Jeśli nasili się którykolwiek z objawów niepożądanych lub wystąpią jakiekolwiek objawy niepożądane, w tym niewymienione w ulotce, należy powiedzieć o tym lekarzowi, farmaceucie lub pielęgniarce.
Sortuj według daty dodania | oceny