Strona głównaZdrowieCztery najzdrowsze produkty na zimę strona 4 / 4

Cztery najzdrowsze produkty na zimę

strona 4 / 4


Ziemniaki

© Andreja Donko - Fotolia.com
zyskały złą sławę ze względu na skrobię i wrzucone do tej samej kategorii, co biały ryż lub białe pieczywo. Niesłusznie, bo w przeciwieństwie do tych innych produktów, które rzeczywiście są pozbawione wielu zdrowych składników odżywczych, ziemniaki zawierają wiele pożytecznych komponentów. Są doskonałym źródłem takich „wzmacniaczy" odporności, jak witamina C i B6 - jeden średni ziemniak dostarcza odpowiednio 25 i 29 proc. dziennego zapotrzebowania te witaminy. Co więcej, warzywa te oferują kwas foliowy i błonnik (4 gramy w średnim ziemniaku; a warto wiedzieć, że kobiety potrzebują 25 gramów błonnika dziennie, a mężczyźni - 38 gramów). Warto też sięgnąć po fioletowe ziemniaki - są bogate w antocyjany, przeciwutleniacze przydające wielu korzyści dla zdrowia, np. obniżające ryzyko nowotworów i chorób serca, a także osłabiające stany zapalne w organizmie.
Strony : 1 2 3 4
 

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć