Strona głównaZdrowieNajlepszy mix: dwie porcje owoców, trzy porcje warzyw

Najlepszy mix: dwie porcje owoców, trzy porcje warzyw

Wiadomo, że pięć porcji warzyw i owoców daje dobre efekty dla zdrowia człowieka. Najkorzystniejszy mix zaś składa się dwóch porcji warzyw i owoców - to prawdopodobnie optymalna ilość zapewniająca dłuższe życie, mówią eksperci.
Najlepszy mix: dwie porcje owoców, trzy porcje warzyw [fot. Engin Akyurt from Pixabay]
Diety bogate w owoce i warzywa pomagają zmniejszyć ryzyko wielu chorób przewlekłych, które są głównymi przyczynami zgonów, w tym chorób układu krążenia i nowotworów.

- Jakkolwiek American Heart Association zaleca codzienne jedzenie od czterech do pięciu porcji owoców i warzyw, wiele osób nie wie, co składa się na optymalne dzienne dawki tych produktów - mówi dr Dong D. Wang z Harvard Medical School w Bostonie.

Na potrzeby analizy zebrano ogromne ilości danych (dotyczące niemal dwóch milionów ludzi z kilkudziesięciu krajów). Na tej podstawie ustalono, że:
  • spożywanie około pięciu porcji owoców i warzyw dziennie wiązało się z najniższym ryzykiem śmierci. Zjedzenie większej ilości tych produktów nie miało związku z dodatkowymi korzyściami.
  • jedzenie około dwóch porcji dziennie owoców i trzech porcji warzyw dziennie wiązało się z największą długowiecznością.
  • w porównaniu z tymi, którzy spożywali dwie porcje owoców i warzyw dziennie, ci, którzy jedli ich pięć, mieli o 13 proc. niższe ryzyko śmierci z jakiejkolwiek przyczyny w danym okresie, o 12 niższe ryzyko śmierci z powodu , w tym chorób serca i udaru mózgu; o 10 proc. niższe ryzyko śmierci z powodu ; i o 35 proc. niższe ryzyko śmierci z powodu chorób układu oddechowego, takich jak przewlekła obturacyjna choroba płuc (POChP).
Nie wszystkie owoce i warzywa oferują te same korzyści. Na przykład: warzywa bogate w skrobię, takie jak groszek i kukurydza, soki owocowe i ziemniaki nie zostały powiązane ze zmniejszonym ryzykiem śmierci ze wszystkich przyczyn lub określonych chorób przewlekłych.

Takie korzyści wykazały , w tym szpinak, sałata i , a także owoce i warzywa bogate w beta-karoten i witaminę C, takie jak owoce cytrusowe, jagody i marchew.

W idealnej sytuacji ludzie powinni spożywać pięć porcji owoców i warzyw każdego dnia. - Ta ilość prawdopodobnie zapewnia największe korzyści w zakresie zapobiegania poważnym chorobom przewlekłym i jest stosunkowo osiągalną ilością dla ogółu społeczeństwa - mówi Wang. - Odkryliśmy również, że nie wszystkie owoce i warzywa oferują ten sam stopień korzyści, mimo że obecne zalecenia dietetyczne mówią w ten sam sposób o wszystkich rodzajach tych produktów, w tym o warzywach skrobiowych, sokach owocowych i ziemniakach - dodaje dr Wang. Warto jednak pamiętać o ich zróżnicowaniu i odmiennych profitach z różnych produktów - zaznacza.

Na podstawie:

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Kosciol.pl
  • Aktywni 50+
  • Hospicja.pl
  • eGospodarka.pl
  • Oferty pracy