26-11-2013
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Zimową porą mamy do dyspozycji mniejszy wybór produktów niż latem czy jesienią, ale w dzisiejszym zglobalizowanym handlu, nawet na lokalnym rynku można dostać to, czego brakuje w standardowym menu, zresztą to, co powszechnie oferowane, także może dobrze służyć naszemu zdrowiu. Poniżej cztery produkty, których obecność w zimowym jadłospisie powinna być obowiązkowa.
GranatyZarówno całe owoce, jak i w postaci soku dostarczają znacznie więcej oksydantów niż inne napoje tego rodzaju. Jak wynika z badan opublikowanych w American Journal of Clinical Nutrition, już jedna szklanka soku z granatów dziennie może pomóc powstrzymać wolne rodniki od utleniania "złego" LDL. Utlenianie LDL to proces, który inicjuje powstawanie ognisk miażdżycowych we wnętrzu tętnicy. Co więcej, wykazano również, że picie soku z granatów może poprawić przepływ krwi do serca u osób z niedokrwieniem mięśnia sercowego, chorobą, przy której zagrożona jest podaż tlenu do serca ze względu na blokowanie się prowadzących do niego tętnic.