26-05-2015
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
3. Jedz z głowąPosiłki seniora powinny być regularne i zbilansowane pod względem objętościowym. oparta jest o wszystkie składniki odżywcze. Pełnowartościowe białko (np. z produktów mlecznych) zmniejszy ryzyko powstania chorób zwianych z trawieniem. Węglowodany (zawarte np. w kaszy, produktach zbożowych i ryżu) uregulują pracę jelit. Cennym składnikiem wzmacniającym odporność są . Można je znaleźć w rybach morskich, chudym mięśnie i tłuszczach roślinnych.
– Jeśli dieta jest nieprawidłowa, przykładowo zawiera zbyt wiele cukrów prostych czy nasyconych kwasów tłuszczowych, może bardzo niekorzystnie wpływać na mózg. Zmiany w mitochondriach mózgu, które są dla niego jak elektrownie, mogą spowodować rozwój choroby Alzheimera – mówi prof. Shlomo Noy.
Zrezygnować należy również z soli, tłuszczów nasyconych, dużej ilości kawy, alkoholu i papierosów. Bardzo ważne jest picie płynów, najlepiej dwóch litrów dziennie. Woda pomaga rozrzedzić krew i tym samym ułatwić jej przepływ.