27-10-2012
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Koenzym Q10 jest rozpuszczalną w tłuszczach, podobną do witaminy substancją znajdująca się w każdej ludzkiej komórce. To silny przeciwutleniacz niezbędny do prawidłowego funkcjonowania komórek, co z kolei pozwala na odpowiednie działanie organizmu - gojenie się ran, ruchy mięśni, trawienie pokarmu. Najprawdopodobniej pomaga też uchronić się przed takimi chorobami związanymi ze starszym wiekiem, jak choroby serca, Parkinsona, Alzheimera i fibromialgia.
Od 20 roku życia organizm stopniowo wytwarza coraz mniej koenzymu Q10. Stres i niektóre leki także obniżenie produkcję substancji.
Q10 jest też efektywny jeśli chodzi o pielęgnację skóry. Wraz z wiekiem wolne rodniki hamują produkcję kolagenu, co powoduje zwiotczenie skóry i zmarszczki. Badacze odkryli, że Q10 chroni kolagen przed działaniem UV i pobudza produkcję nowych włókien.
Koenzym Q10 można znaleźć w: podrobach (wątrobach, nerkach), a także wołowinie, oleju sojowym, sardynkach, makrelach i orzeszkach ziemnych. Należy jednak pamiętać, że wysokie temperatury w czasie gotowania w dużej mierze zubożają ilość Q10 w danym produkcie.