05-12-2023
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Dostarczanie sobie zdrowej substancji przeciwutleniającej zawartej w jabłkach wydłuża średnią długość życia zwierząt i to o 10 procent.
Testy na muszkach owocowych potwierdzają podobne ustalenia dotyczące przeciwutleniaczy z w badaniach testach na zwierzętach.
Szkodliwe substancje wytwarzane w organizmie, zwane , powodują niepożądane zmiany, które mają związek z niszczeniem tkanek, procesem starzenia się i niektórymi chorobami. Przeciwutleniacze z kolei mogą zwalczyć szkodliwe efekty.
Owoce i warzywa w diecie, szczególnie produkty o jaskrawych kolorach, takie jak pomidory, brokuły, jagody i jabłka, są doskonałym źródłem przeciwutleniaczy. Już wcześniejsze testy z udziałem zwierząt wskazywały, że przeciwutleniacze w jabłkach mogą przedłużyć średnią długość życia. Teraz sprawdzono, czy różne antyoksydanty z tych popularnych owoców, czyli polifenole, mogą działać w ten sam sposób u muszek owocowych.
Naukowcy odkryli, że z jabłek nie tylko wydłużają średnią długość życia muszek owocowych, ale także pomagają zachować ich zdolność do chodzenia, wspinania się i ogólnie poruszania się. Co więcej polifenole te zmniejszały poziom różnych substancji występujących u starszych muszek owocowych i wykorzystywane jako markery pogorszenia się stanu zdrowia związanego z wiekiem i zbliżającej się śmierci.
Jak zauważają eksperci, wyniki potwierdzają ustalenia innych badań, w tym tego, w którym kobiety często jedzące jabłka miały 13-22 proc. zmniejszenie ryzyka chorób serca.
Na podstawie: