Tempo, w jakim organizm kobiet eliminuje alkohol z krwiobiegu, w dużej mierze zależy od beztłuszczowej masy ciała, chociaż wiek również odgrywa tu pewną rolę. Panie otyłe i starsze pozbywają się alkoholu o 52 proc. szybciej niż młodsze kobiety o prawidłowej wadze. »
Jedna porcja dziennie fasoli, grochu, ciecierzycy lub soczewicy może znacznie obniżyć „zły cholesterol", a tym samym ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. »
Medytacja uważności jest coraz popularniejszą strategią w walce z lękiem. Teraz odkryto fizjologiczny dowód na to, że jest skuteczna w jego osłabianiu. »
Post przerywany może być skuteczny w zapobieganiu cukrzycy i otyłości, mówią eksperci z University of Georgia. »
Cukrzyca to postępująca choroba, która wpływa na zdolność kontrolowania poziomu cukru we krwi. U wielu pacjentów nasila się wraz z czasem i ilość cukru we krwi staje się trudniejsza do regulowania. Agoniści receptora glukagonopodobnego peptydu-1 (GLP-1), np. semaglutyd, zapewniają pacjentom większą kontrolę nad obniżaniem glukozy. »
Po udarze aktywność fizyczna może mieć kluczowe znaczenie dla powrotu do zdrowia. »
Przyjmowanie wyższych niż zalecane dawek witaminy D przez pięć lat zmniejszyło ryzyko migotania przedsionków u seniorów, mówią medycy z Uniwersytetu Wschodniej Finlandii. »
Około jedna na pięć osób może doświadczać objawów zaburzeń psychicznych do sześciu miesięcy po łagodnym urazie głowy. »
Osoby, które były aktywne fizycznie po południu, miały większy spadek poziomu cukru we krwi niż ci, którzy największy wysiłek podejmowali w innych porach dnia. »
Ludzie mogą wdychać nawet 16,2 kawałków mikroplastiku na godzinę, co odpowiada karcie kredytowej, jeśli weźmiemy pod uwagę cały tydzień. Co istotne, mikroplastik - czyli drobne zanieczyszczenia w środowisku powstające w wyniku degradacji produktów z tworzyw sztucznych - zawiera zwykle toksyczne substancje i związki. »
Chodzenie wzmacnia połączenia między trzema sieciami mózgowymi, w tym także w jednej związanej z chorobą Alzheimera. »
Przegląd kilkudziesięciu badań pokazał, że kobiety z cukrzycą typu 2 mają o 27 proc. wyższe ryzyko udaru niż mężczyźni z tą chorobą. »
Niewielkie lub umiarkowane spożycie alkoholu może wiązać się z niższym ryzykiem chorób serca. Odkryto też, że alkohol w umiarkowanych dawkach miał związek z długoterminowym osłabioną sygnalizacją stresu w mózgu. Jak się wydaje, ten wpływ na systemy stresu w mózgu w znacznym stopniu odpowiada za osłabienie ryzyka zdarzeń sercowo-naczyniowych obserwowane u osób rozważnie raczących się alkoholem. »