Kobiety, u których menopauza zaczyna się wcześnie, przed 40 rokiem życia, są bardziej narażone na rozwój demencji w późniejszym życiu w porównaniu z kobietami, u których klimakterium zaczyna się w wieku 50-51 lat »
Chcemyw naszych domach mieć jak najczystsze powietrze i czasami używamy filtrów powietrza, aby zmniejszyć ilość szkodliwych alergenów i cząsteczek kurzu. Okazuje się, że skuteczna może być tu jedna z roślin doniczkowych - zmodyfikowana genetycznie efektywnie oczyszcza powietrze. »
Uspokajający efekt oddychania w stresujących sytuacjach to powszechnie znana koncepcja. Teraz jednak lepiej rozumiemy, w jaki sposób sam akt oddychania wpływa na nasz mózg. »
Regularne stosowanie leków na refluks, znanych jako inhibitory pompy protonowej (PPI), wiąże się ze zwiększonym ryzykiem rozwoju cukrzycy typu 2. »
Osoby, które serwują sobie co najmniej trzy porcje produktów pełnoziarnistych dziennie, mają mniejszy wzrost obwodu talii, ciśnienia krwi i poziomu cukru we krwi w porównaniu do ludzi jedzących mniej niż połowę porcji takich artykułów dziennie. »
Coraz wyższy poziom otyłości zwiększa obciążenie nowotworami na całym świecie, mówią medycy z University of Queensland. »
Ludzie, którzy doznali udaru spowodowanego krwawieniem do mózgu, mogą przyjmować takie leki, jak kwas acetylosalicylowy, bez zwiększania ryzyka kolejnego udaru. »
Osoby z zaburzeniem obsesyjno-kompulsyjnym (obsessive-compulsive disorder, OCD) są ponad trzy razy bardziej narażone na udar niedokrwienny w późniejszym życiu w porównaniu ludźmi wolnymi od tej dolegliwości. »
Cukier nie poprawia nastroju, a może sprawić, że ludzie będą mniej czujni i bardziej zmęczeni po jego zjedzeniu. »
Jeśli chodzi o cukrzycę, wszystkie ćwiczenia pomagają, niektóre jednak - i czas ich wykonywania - są wyjątkowo dobre dla zdrowia diabetyków. »
Około 3 gramy kwasów tłuszczowych omega-3 dziennie, dostarczane sobie z żywności lub suplementów, są optymalną dawką pomagającą obniżyć ciśnienie krwi. »
Zmniejszenie ilości czasu poświęcanego na aktywność fizyczną u ludzi w wieku powyżej sześćdziesięciu lat wiąże się z niższą jakością życia, ostrzegają eksperci z Cambridge University. »
Seniorzy, którzy cechują się zmiennymi poziomami cholesterolu i trójglicerydów, mogą być bardziej narażeni na chorobę Alzheimera w porównaniu z osobami, które odznaczają się stabilnym poziomem cholesterolu. »