Strona głównaZdrowieMniej posiłków (post przerywany) to niższe ryzyko otyłości i cukrzycy

Mniej posiłków (post przerywany) to niższe ryzyko otyłości i cukrzycy

Post przerywany może być skuteczny w zapobieganiu cukrzycy i otyłości, mówią eksperci z University of Georgia.
Mniej posiłków dziennie to niższe ryzyko otyłości i cukrzycy
Określony sposób jedzenia w ograniczonym czasie może zmniejszyć ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 i poprawić ogólny stan zdrowia. Taka dieta polega na jedzeniu mniejszej ilości posiłków, rezygnacji z przekąsek późną porą i niejedzeniu przez 12 do 14 godzin w ciągu doby.

Przegląd recenzowanych badań pokazał związek między liczbą posiłków a otyłością i cukrzycą typu 2.

- Przez wiele dekad uczono nas, że powinniśmy jeść trzy posiłki dziennie i przekąski pomiędzy nimi - mówi prof. Krzysztof Czaja z University of Georgia. - Niestety wydaje się to być jedną z przyczyn - dodaje.

Styl odżywiania składający się z trzech posiłków i przekąsek powstrzymuje spadek poziomu w ciągu dnia, a przy średniej ilości kalorii i cukrów przyjmowanych przez mieszkańców USA może przeciążać receptory insuliny w organizmie. To prowadzi do insulinooporności i nierzadko do cukrzycy typu 2.

- Dlatego tak trudno jest stracić tkankę tłuszczową - mówi prof. Czaja. - Nie dajemy naszym organizmom szansy na jej wykorzystanie. Mniejsza ilość codziennych posiłków umożliwi wykorzystanie złogów tłuszczu jako źródła energii, a nie cukru, który ciągle sobie dostarczamy - wyjaśnia.

Współczesne podejście do odżywiania zaburza zegar biologiczny

pozwala ciału zrelaksować się i obniżyć poziom insuliny oraz glukozy, co z kolei może zmniejszyć insulinooporność, a poprawić zdrowie mózgu i kontrolę glikemii. Oznacza też przyjmowanie o około 550 kalorii dziennie mniej i to bez stresu związanego z ich liczeniem.

Już wcześniej odkryto, że zaburzenia w harmonogramie snu i posiłków mogą zmienić zarówno rodzaj, jak i ilość bakterii w przewodzie pokarmowym. Post przerywany natomiast może pozytywnie zmienić , powstrzymując stany zapalne i różne zaburzenia metaboliczne.

Co więcej, jedzenie w ograniczonym czasie może pomóc regulować hormony odpowiedzialne za odczuwanie apetytu i poziom energii.
Regularne harmonogramy posiłków, jedzenie śniadań oraz zmniejszanie ilości posiłków i przekąsek może pomóc w ochronie przed otyłością i cukrzycą typu 2.

Regularne, ale rzadsze posiłki, mogą zapobiegać otyłości i zaburzeniom metabolicznym

Na całym świecie na otyłość cierpi kilkaset tysięcy osób, a z nadwagą zmagają się niemal dwa miliony ludzi. Otyłość może prowadzić do różnych schorzeń, w tym , chorób serca, a także niektórych nowotworów.

- Otyłość to choroba, której można zapobiegać. Kiedy zaczęliśmy przyglądać się badaniom, odkryliśmy, że starożytni ludzie nie jedli codziennie. Oznacza to, że nasze organizmy ewoluowały i nie potrzebowały jedzenia każdego dnia - uważa prof. Czaja.

Współczesne podejście dotyczące z trzech posiłków dziennie plus przekąski stało się popularne kilka dekad temu i trudno je przezwyciężyć. Jednakże nasza sygnalizacja jelitowo-mózgowa nie jest przystosowana do jedzenia w taki sposób - przekonuje prof. Czaja.

Eksperci zaznaczają jednocześnie, że nie istnieje jeden sposób odżywiania się dobry dla wszystkich. Przykładowo, mniej aktywni ludzie potrzebują mniej kalorii niż sportowcy. Wobec tego dla niektórych jeden posiłek bogaty w składniki odżywcze może być wystarczający, podczas gdy inni mogą potrzebować więcej.

W każdym razie jedno pozostaje jasne: mniej posiłków, za to wysokiej jakości, to dobra wskazówka dietetyczna dla osób zagrożonych rozwojem cukrzycy typu 2 i otyłością.

- Zdecydowanie unikaj też jedzenia późną porą. Przekąski o północy zwiększają poziom insuliny, więc może być trudniej zasypiać, ponieważ nasz przewód pokarmowy pracuje nad trawieniem. W efekcie rano budzimy się zmęczeni, ponieważ brakuje nam dobrego jakościowo snu - wyjaśnia prof. Czaja.

Na podstawie:

Przeczytaj także


Cukrzyca - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Cukrzyca to choroba przewlekła metaboliczna, która charakteryzuje się podwyższonym stężeniem glukozy (hiperglikemią) we krwi. Wyróżnia się dwa główne typy cukrzycy. Typ 1 ma podłoże autoimmunologiczne, zaś typ 2 jest wynikiem insulinoodporności i zaburzeń w wydzielaniu insuliny. czytaj dalej »


Otyłość - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »


Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Pola Nadziei
  • Kobiety.net.pl
  • Akademia Pełni Życia
  • Aktywni 50+
  • Oferty pracy