13-07-2023
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Jedna porcja dziennie fasoli, grochu, ciecierzycy lub soczewicy może znacznie obniżyć „zły cholesterol", a tym samym ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.
Dzięki jedzeniu jednej porcji dziennie, ludzie mogą obniżyć poziom cholesterolu LDL o pięć procent. To przełoży się to na zmniejszenie ryzyka , głównej przyczyny śmierci na całym świecie.
Jedna porcja roślin strączkowych to 130 gramów lub ¾ kubka, wielu ludzi jednak, w tym Amerykanie, zjadają średnio mniej niż połowę porcji dziennie. mają niski indeks glikemiczny (co oznacza, że są produktem, który jest trawiony powoli) i mogą pomóc ograniczyć białko zwierzęce, a także „złe tłuszcze", takich jak tłuszcze trans.
- W naszej diecie jest dużo miejsca na zwiększenie spożycia roślin strączkowych dla uzyskania korzyści sercowo-naczyniowych. Rośliny te odgrywają już rolę w wielu tradycyjnych kuchniach, w tym w kuchni śródziemnomorskiej i południowoazjatyckiej. Dodatkową korzyścią jest to, że są niedrogie - mówi dr John Sievenpiper z Uniwersytetu w Toronto.
Dr Sievenpiper przejrzał kilkadziesiąt badań. Jak ustalił, częstsza obecność roślin strączkowych w diecie oznaczała niższy poziom cholesterolu LDL i co ciekawe, u mężczyzn efekt ten był silniejszy (być może dlatego, że ich dieta zwykle jest uboższa, a poziom cholesterolu wyższy i odnoszą większe korzyści ze zdrowszego odżywiania się).
Na podstawie:
Miażdżyca naczyń to przewlekła choroba prowadząca do stwardnienia tętnic. Na pojawienie się miażdżycy wpływają różne czynniki, powodowana jest nieodpowiednim sposobem odżywiania się, paleniem papierosów, otyłością, brakiem aktywności fizycznej, stresem. czytaj dalej »