Strona głównaZdrowieRozgrzej się na zimę

Rozgrzej się na zimę

Gdy za oknem robi się chłodno, tracimy motywację nie tylko do aktywności fizycznej, ale także utrzymywania zdrowej diety. Jak zachować dobrą figurę, a przy tym nie marznąć, gdy za oknem śnieg?
Rozgrzej się na zimę [© skorpionik00 - Fotolia.com] Nie wszyscy wiedzą, że posiłki różnią się właściwościami energetycznymi. I nie chodzi tu o ilość kalorii, a o termikę, czyli podział na produkty rozgrzewające i wychładzające organizm. Zimą wydatki naszego organizmu na utrzymanie odpowiedniej temperatury są znacznie wyższe, dlatego należy spożywać w tym czasie dużo więcej produktów rozgrzewających, jak np. roślin strączkowych, kaszy gryczanej i jaglanej, a także suszonych owoców czy . Unikać należy przede wszystkim wychładzających cytrusów, nabiału, zwłaszcza jogurtów z dodatkiem cukru, surowych owoców i warzyw, a także produktów z białej mąki spożywanych na zimno.

Na rozgrzewkę

Podstawą diety rozgrzewającej jest ciepłe i pożywne śniadanie. Żołądek jest jak silnik – lepiej pracuje, gdy jest rozgrzany. Do przygotowania energetycznego śniadania najlepiej wybierać produkty zbożowe, które są bogate w błonnik, witaminy i magnez. Warto również pamiętać, aby spożywać posiłki regularnie, co 3-4 godziny. Jeśli nie udało nam się przygotować nic ciepłego do pracy, a na samą myśl o wyjściu z biura dostajemy dreszczy, najlepiej zamówić posiłek z dostawą. Aby podgrzać jeszcze bardziej atmosferę, warto wybrać kuchnię meksykańską lub indyjską, które zawierają mnóstwo . Pamiętajmy, że posiłki, które mają nas rozgrzać w okresie jesienno-zimowym powinny być treściwe. Sałatki, które były dobre na obiad wiosną i latem, mogą spowodować jeszcze większe wyziębienie organizmu.

Jesienią i zimą warto eksperymentować również z przyprawami. Szczególną uwagę należy zwrócić na kolendrę, , pieprz cayenne, czy kurkumę – te dodatki wyeksponują smak potraw i rozgrzeją organizm w chłodne dni.

Gorący łyk

Koniecznie należy pamiętać, by w chłodne dni pić dużo ciepłych płynów, które rozgrzewają najszybciej. Zamiast czarnej herbaty i kawy, najlepiej sięgać po herbaty ziołowe z dodatkiem czarnego bzu, malin, lipy, najlepiej z dodatkiem cynamonu, imbiru lub . Nie tylko rozgrzeją, ale także wzmocnią odporność organizmu. Dobrą propozycją na jesień i zimę będą też zupy warzywne, najlepiej w postaci kremu. Najlepsze będą te z brokułami, kalafiorem, czerwoną papryką czy pomidorami, które są bogatym źródłem witaminy C, wzmacniającej odporność.

W planowaniu zimowej diety nie możemy zapominać o aktywności fizycznej. I choć mróz na dworze nie sprzyja naszej motywacji do ćwiczeń, pamiętajmy, że w niższej temperaturze spalamy więcej kalorii podczas wysiłku fizycznego. Warto to wykorzystać i np. wracać z pracy (lub chociaż pokonywać dystans jednego przystanku).

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Pola Nadziei
  • Kosciol.pl
  • EWST.pl
  • Akademia Pełni Życia
  • Oferty pracy