Pod koniec czerwca zainaugurowano kampanię „GMO - z czym to się je?" przygotowaną przez Instytut Spraw Obywatelskich. Jej celem jest informowanie konsumentów o zagrożeniach związanych ze stosowaniem i spożywaniem produktów powstających z wykorzystaniem roślin modyfikowanych genetycznie (GMO).
Komisja Europejskia dopuściła do sprzedaży bez recepty zawierający orlistat preparat alli. Decyzja KE oznacza, że osoby zmagające się z nadwagą i otyłością będą dysponowały nowymi możliwościami leczenia.
Zimą, kiedy brakuje w naszej diecie świeżych warzyw i owoców, warto sięgnąć po smaczne i zdrowe soki z warzyw i owoców. Dla osób starszych szczególnie warte polecenia są te wyciśnięte z pospolitych, ale wciąż niedocenianych buraków i ogórków oraz kiszonej kapusty.
Włączenie kiełków do codziennego jadłospisu to prosty sposób na urozmaicenie potrw i dostarczenie organizmowi cennych witamin i minerałów.
Coraz częściej podczas codziennych zakupów sięgamy po produkty ekologiczne, nieprzetworzone i naturalne – po prostu zdrowe. Osoby którym nie jest wszystko jedno, co jedzą, powinny sięgać po produkty oznaczone znakiem Poznaj Dobrą Żywność. Wyróżnienia te przyznawane są przez Ministerstwo Rolnictwa wyrobom, które spełniają kryteria, opracowane przez Kolegium Naukowe ds. jakości produktów żywnościowych oraz wyróżniają się smakowo.
Termin „orthorexia nervosa” pochodzi z języka greckiego (od słów „orto” - prawidłowy, dobry i „oreksis” - pożądanie, apetyt), zaś po polsku definiowany jest jako obsesja na punkcie zdrowego żywienia.
Żywność pełnoziarnista jest niskotłuszczowa, odżywcza i dobrze zaspokaja głód. Nie każdy jednak wie, że jej spożycie wpływa na zmniejszenie zachorowań na różne schorzenia wśród osób starszych, w tym cukrzycę i problemy z sercem. Co więcej, amatorzy pełnoziarnistego chleba wykazują niższą śmiertelność spowodowaną chorobami sercowo – naczyniowymi niż ci, którzy sięgają po inne pieczywo.