29-06-2009
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Pod koniec czerwca zainaugurowano kampanię „GMO - z czym to się je?" przygotowaną przez Instytut Spraw Obywatelskich. Jej celem jest informowanie konsumentów o zagrożeniach związanych ze stosowaniem i spożywaniem produktów powstających z wykorzystaniem roślin modyfikowanych genetycznie (GMO).
Zdaniem organizatorów kampanii szybki rozwój technologii i rosnąca konkurencja sprawiają, że producenci prześcigają się w zmniejszaniu kosztów, m.in. sięgając po rozwiązania wydłużające trwałość produkowanego jedzenia, co ułatwia jego transport i przechowywanie. Wszyscy już wiemy, że chemiczne środki konserwujące są szkodliwe, więc coraz więcej produktów żywnościowych zawiera na opakowaniu deklarację: nie zawiera konserwantów. Okazuje się jednak, że konserwanty nie są jedynym niebezpiecznym dodatkiem do jedzenia, jaki spożywamy.
Jednym z elementów kampanii „GMO - z czym to się je?" jest strona www.naturalnegeny.pl, na której można znaleźć informacje na temat tego, czym są GMO, dlaczego i jak powinniśmy ich unikać, a także wskazówki dotyczące tego, czego możemy domagać się od prawodawców i producentów żywności, by zagwarantować sobie prawo konsumenckiego wyboru.
Organizatorzy kampanii domagają się wprowadzenia i uzupełnienia przepisów prawnych w taki sposób, by możliwe było jednoznaczne znakowanie żywności GM i tej, która jest wolna od modyfikacji. Osoby, które chcą poprzeć tę sprawę mogą podpisywać się pod petycją zamieszczoną na stronie internetowej.
Kampania prowadzona jest we współpracy z „Koalicją Polska Wolna od GMO", „Międzynarodową Koalicją Dla Ochrony Polskiej Wsi" i Greenpeace.