Strona głównaZdrowieKiełki - wzbogać swoją dietę

Kiełki - wzbogać swoją dietę

Włączenie kiełków do codziennego jadłospisu to prosty sposób na urozmaicenie potrw i dostarczenie organizmowi cennych witamin i minerałów.
Kiełki zbóż oraz roślin takich jak słonecznik, soja, rzodkiewka bez trudu znajdziesz w supermarketach lub sklepach ze zdrową żywnością. Możesz nimi posypać kanapkę, dodać je do sosu lub sałatki. Pamiętaj, aby nie przechowywać ich zbyt długi, gdyż stracą wartości odżywcze.

Kiełki to źródło wzmacniającej odporność witaminy C oraz białka. Kiełki wpływają korzystnie na przemianę materii oraz układ nerwowy. Są także bogate w pierwiastki istotne dla naszego dobrego samopoczucia, czyli w potas i magnez. Zdrowe i wartościowe są wszystkie dostępne kiełki, jednak najlepiej jadać mieszanki różnych kiełkujących roślin.

Marta Wasiak / Senior.pl

Zgłoś błąd lub uwagę do artykułu

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Akademia Pełni Życia
  • Umierać po ludzku
  • eGospodarka.pl
  • Kosciol.pl
  • Oferty pracy