Dotychczasowe badania wykazały związek między piciem kawy a zmniejszonym ryzykiem choroby Parkinsona, udaru mózgu, cukrzycy, choroby serca i niektórych nowotworów. Ponadto, kawa pomaga zapobiec chorobie Alzheimera.
Od dawna wiadomo, że spożywanie zbyt wiele produktów zawierających „złe" tłuszcze, tj. tłuszcze nasycone i tłuszcze trans, nie jest zdrowe dla serca. Okazuje się jednak, że jeden ze składników tego rodzaju zagraża także funkcjonowaniu pamięci.
Czerwone winogrona, wiśnie, jagody, zielona herbata, jabłka i czerwone wino mogą pomóc ochronić mężczyzn przed rozwoju choroby Parkinsona, wynika z najnowszych badań uczonych z University of East Anglia i Harvard University.
Jak informuje American Academy of Neurology, z nowych badań, że po hospitalizacji osoby starsze mogą mieć zwiększone ryzyko problemów z pamięcią i zdolnościami myślenia analitycznego.
Obecność retinopatii u starszych kobiet wiąże się z zaburzeniami poznawczymi i zmianami w naczyniach krwionośnych mózgu. Jak wynika z badań uczonych z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Francisco, stosunkowo prosty test oka może służyć jako marker zmian poznawczych związanych z chorobą naczyń, co pozwala na wczesne rozpoznanie i leczenie dolegliwości.
Osłabienie pamięci może mieć różne pochodzenie, ale bez względu na to zawsze utrudnia normalne funkcjonowanie. Trzeba więc umieć rozpoznać objawy dolegliwości i przeciwdziałać pogłębianiu się problemu.
Osoby starsze, którzy zażywały witaminę B12 i kwas foliowy przez dwa lata, wykazywały większą poprawę na testach krótko- i długoterminowej pamięci, niż ci, którzy nie przyjmowali witamin - wynika z australijskich badań.
Problemy z pamięcią i innymi zdolnościami poznawczymi nie dotyczą jedynie ludzi sędziwych. Okazuje się, że już 45-latkowie doświadczają osłabienia możliwości mentalnych.
Niedawno opracowana i wdrożona forma insuliny (lek przyjmowany wziewnie) jest polecana nie tylko pacjentom z cukrzycą, może bowiem przydać korzyści także osobom z chorobą Alzheimera.
Spożywanie zbyt dużej ilości soli w połączeniu ze zbyt niską aktywnością fizyczną może spowodować spadek zdolności poznawczych.
Nie tylko mężczyźni chrapią. Kobiety nierzadko zaczynają mieć problemy z tą dolegliwością w okresie okołomneopauzalnym. Nie tylko jest nieprzyjemna i często przeszkadza partnerowi, ale może stanowić również objaw zaburzeń oddychania, takie jak bezdech senny. Uczeni odkryli, że w przypadku starszych kobiet chrapanie wiąże się z rozwojem zaburzeń poznawczych.
Tak zwany "dobry cholesterol", tj. HDL, może pomóc utrzymać mózg w dobrej kondycji, a nawet chroni przed demencją, wynika z badań opublikowanych w Journal of the American Heart Association.
Leki, które są powszechnie stosowane przez osoby starsze, mogą mieć wpływ na zaburzenia poznawcze, wynika z nowych badań. Medykamenty, które często są przyjmowane przez ludzi starszych przebywających w domach opieki, bądź wymagających regularnej asysty w swoich domach, są związane z zaburzeniami poznawczymi, informują uczeni.
Picie 100% soków owocowych może mieć ochronne dla zdrowia efekty podobne do tych uzyskiwanych dzięki konsumpcji całych owoców, wynika z badań przedstawionych na spotkaniu Experimental Biology 2011.
Na pewno nie należy do najpopularniejszych napojów, ale warto wziąć go pod uwagę przy planowaniu codziennego menu. Sok z buraków zwiększa dopływ krwi do mózgu i poprawia zdolności poznawcze.
Nowo opracowana wkładka do butów zmniejszy ryzyko owrzodzeń u diabetyków