Strona głównaZdrowieDobry cholesterol “dba” o pamięć

Dobry cholesterol “dba” o pamięć

Tak zwany "dobry cholesterol", tj. HDL, może pomóc utrzymać mózg w dobrej kondycji, a nawet chroni przed demencją, wynika z badań opublikowanych w Journal of the American Heart Association.
Dobry cholesterol “dba” o pamięć Cholesterol to substancja produkowana naturalnie w organizmie, a także znajdująca się w określonych produktach żywnościowych. Istnieją dwa jej rodzaje: dobra - lipoproteiny o dużej gęstości (HDL) i zła - lipoproteiny o niskiej gęstości (LDL). Wysoki poziom cholesterolu LDL jest związany z całym szeregiem chorób, w tym chorobami serca i udarem mózgu, podczas gdy wysoki poziom cholesterolu HDL zmniejsza ryzyko zawału serca.

Jedną z funkcji lipoprotein o wysokiej gęstości (HDL) jest transport cholesterolu z tętnic do wątroby w celu jego rozbicia. Zapobiega to odkładaniu się tłuszczu w tętnicach, które prowadzi do chorób układu krążenia.

Naukowcy z Uniwersytetu Londyńskiego oraz francuskiego Narodowego Instytutu Zdrowia i Badań Medycznych przeanalizowali dane 3673 ludzi w średnim wieku 55 lat. Na początku badania naukowcy przetestowali pamięć uczestników używając prostych ćwiczeń badających umiejętność przypominania sobie określonych słów i fraz. Pobrano też próbki krwi, aby zmierzyć poziom cholesterolu we krwi. Badania powtórzono pięć lat później.

Okazało się, że ci, u których poziom "dobrego" cholesterolu był najwyższy, mieli lepszą pamięć. Badania wykazały, że osoby w wieku powyżej 60 lat z niskim poziomem HDL były o 53 procent bardziej narażone na problemy z pamięcią w porównaniu od tych z najwyższym poziomem cholesterolu HDL.

Problemy z pamięcią są kluczowe w diagnostyce demencji. Niski poziom HDL może być czynnikiem ryzyka utraty pamięci w dojrzałym wieku. Sugeruje to, że niski poziom cholesterolu HDL może być również czynnikiem ryzyka zachorowania na demencję.

Pomagamy organizmowi utrzymać właściwy poziom dobrego cholesterolu HDL zachowując odpowiednią masę ciała. Ważne jest także zaopatrywanie się w witaminy E, C i beta karoten, ponieważ chronią one cholesterol przed utlenianiem. Znajdziemy je w owocach i warzywach, razowym pieczywie oraz płatkach owsianych.

Przeczytaj także


Miażdżyca - cholesterol - diagnoza, objawy, leczenie, profilaktyka

Miażdżyca naczyń to przewlekła choroba prowadząca do stwardnienia tętnic. Na pojawienie się miażdżycy wpływają różne czynniki, powodowana jest nieodpowiednim sposobem odżywiania się, paleniem papierosów, otyłością, brakiem aktywności fizycznej, stresem. czytaj dalej »


Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Aktywni 50+
  • Hospicja.pl
  • eGospodarka.pl
  • Poradnik-zdrowia.pl
  • Oferty pracy