11-04-2011
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Picie 100% soków owocowych może mieć ochronne dla zdrowia efekty podobne do tych uzyskiwanych dzięki konsumpcji całych owoców, wynika z badań przedstawionych na spotkaniu Experimental Biology 2011.
Z raportu podsumowującego ostatnie badania dotyczące potencjalnych korzyści soków owocowych wynika, że istnieje pozytywny związek pomiędzy spożyciem stuprocentowego soku a zmniejszeniem ryzyka wielu chorób przewlekłych, w tym raka, chorób sercowo-naczyniowych oraz zaburzeń poznawczych.
Choć powszechnie wiadomo, że spożycie owoców i warzyw ma działanie ochronne, nie ma zgody co do korzyści ze spożywania soków. Analiza dowodów naukowych sugeruje jednak, że stuprocentowe soki owocowe zachowują ważne składniki bioaktywne, które mogą promować zdrowie i pomagać w zapobieganiu chorobom.
Wśród badanych soków owocowych znalazły się soki jabłkowe, z owoców cytrusowych, żurawinowe, winogronowe, z granatu. Wszystkie wykazały korzystny wpływ na zdrowie.
Zakres markerów poprawy zdrowia wahał się od redukcji zakażeń dróg moczowych (sok żurawinowy) do poprawy funkcji poznawczych (sok z winogron i jabłko), od zmniejszenia ryzyka przerostu prostaty (sok z owocu granatu) po zmniejszenie ryzyka raka układów oddechowego i pokarmowego (sok pomarańczowy i grejpfrutowy). Dodatkowo, konsumpcja wszystkich soków była związana z podwyższoną aktywnością przeciwutleniającą.
Przerost prostaty to choroba często występująca u mężczyzn w wieku dojrzałym. Problemy z prostatą dotyczą około połowy mężczyzn powyżej 50-go roku życia i ponad 70 procent panów, którzy ukończyli 60 lat. czytaj dalej »