Międzynarodowy Instytut Przeciwstarzeniowy (International Institute for Anti-Ageing, IIAA) popularyzuje zdrowy sposób odżywiania się i ostrzega, że współczesne menu często prowadzi do niedoborów witaminowo-mineralnych, które zagrażają zdrowiu fizycznemu i psychicznemu, a także przyspieszają starzenie się.
Nowe badanie obserwacyjne, których wyniki przedstawiono przez Academy of Nutrition and Dietetics na konferencji Food and Nutrition Conference and Expo (FNCE) w Filadelfii, wiążą jedzenie winogron z dobrymi nawykami żywieniowymi.
Istnieje stare angielskojęzyczne przysłowie: „Old is Gold". Jednakże, pogarszający się z wiekiem stan zdrowia nierzadko sprawia, że trudno uwierzyć, iż dojrzały wiek może być złotym. Warto więc dbać o to, by jak najdłużej cieszyć się pełnią sił. Jayson Hunter z Prograde Nutrition przypomina, jakie trzy witaminy są najważniejsze dla zdrowia mężczyzn po pięćdziesiątym roku życia.
Jedną z witamin, które powinny zawierać spożywane przez bas produkty jest witamina B6.
Niedostateczna ilość witaminy B6 przejawia się zaburzeniami w funkcjonowaniu całego organizmu. Przede wszystkim obserwujemy różnorodne nieprawidłowości w układzie nerwowym, a więc na przykład drgawki czy depresję.
W sezonie jesienno-zimowym ludzki organizm nie otrzymuje wystarczającej dawki światła słonecznego. W tym okresie wiele osób uskarża się na brak energii, zarówno na codzienne obowiązki, jak i na życie towarzyskie. Częściej popadamy również w przygnębienie lub apatię. Okazuje, że w poprawie nastroju mogą pomóc owoce - na przykład bogate w witaminę B6 i magnez banany.
Nowo opracowana wkładka do butów zmniejszy ryzyko owrzodzeń u diabetyków