07-01-2008
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Specjaliści od dawna starają się opracować środek, który ochroni zęby przed zagrażającymi im bakteriami. W aptekach oraz drogeriach dostępne są różnego rodzaju pasty i płyny do higieny jamy ustnej.
W ostatnim czasie naukowcy odkryli, że substancjami, które mogą pomóc w ochronie zębów przed próchnicą są polifenole zawarte w skórkach i pestkach winogron.
Działanie polifenoli różni się od działania antybiotyków tym, że te pierwsze nie zabijają bakterii, ale uniemożliwiają im wywołanie choroby. W przypadku, gdy antybiotyk zabije jeden szczep bakterii jest duże prawdopodobieństwo pojawienia się kolejnego, tym razem odpornego.
Autorzy badań mają nadzieję, że ich odkrycie pomoże w opracowaniu nowych preparatów bakteriostatycznych, jednocześnie przestrzegają przed nadużywaniem wina jako środka chroniącego przed bakteriami. Pozami przyjaznymi polifenolami zawiera ono także substancje szkodzące zębom.