Grillowanie cenią sobie osoby dbające o linię, gdyż pozwala ono przygotować potrawy bez użycia dodatkowego tłuszczu. Ale uwaga! Grillowanie potraw w niewłaściwy sposób może być zdecydowanie szkodliwe dla zdrowia.
Czerwone i miękkie pomidory, soczyste jabłka, słodka marchew. Chcemy jeść zdrowo i „naturalnie”, co utożsamiamy z brakiem chemicznej ochrony roślin. Czy słusznie boimy się środków ochrony roślin?
Ile warzyw spożywają Polacy, a ile zalecają instytucje zajmujące się żywieniem? Jak komponować posiłki, by realizować te zalecenia? Dlaczego warto jeść warzywa?
Patrząc na obecny wysyp mód żywieniowych i popularność superfoods, sprowadzanych z najdalszych części globu, chciałoby się rzec: cudze chwalicie, swego nie znacie! O ile w próbowaniu kuchni świata nie ma nic złego, warto czasami sięgnąć po produkty z własnego podwórka i na nowo przypomnieć sobie ich walory smakowe i prozdrowotne. Na naszą uwagę z pewnością zasługuje zwykły burak ćwikłowy – prawdziwa bomba witaminowo-mineralna.
Po jesienno-zimowym czasie warto zrobić coś dobrego dla swojego organizmu i zafundować mu krótką detoksykację. Warzywa i owoce - to idealne rozwiązanie na pozbycie się zbędnych kilogramów i odzyskanie świeżości.
Ponad 60 procent mężczyzn i 45 procent kobiet w Polsce choruje na nadwagę lub otyłość – informuje Ministerstwo Zdrowia. Za kilka dni będziemy obchodzić Światowy Dzień Walki z Otyłością – to okazja, aby zwrócić uwagę na potrzebę zmiany codziennych zachowań i nawyków. O wymiarach „walki” z otyłością mówi prof. Magdalena Olszanecka-Glinianowicz, Prezes Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością.
Zielone warzywa liściaste od dawna są uznawane za sprzyjające zdrowiu na wielu płaszczyznach. Teraz ustalono, że mogą być pomocne w ochronie przed udarem.
Eksperci zalecają aby na stołach było kolorowo, bo tylko różnorodność składników gwarantuje, że dieta będzie dostarczała wszystkich niezbędnych witamin i substancji odżywczych.
W ostatnich tygodniach dużo mówi się o Brukseli. Warto ten moment wykorzystać, by przypomnieć Polakom, że miasto będące siedzibą najważniejszych unijnych instytucji jest również kolebką niezwykle wartościowej odmiany kapusty – brukselki.
Brokuł, nazywany inaczej kapustą szparagową, to jedno z najzdrowszych warzyw na świecie. Bogaty w składniki odżywcze, witaminy oraz minerały, wpływa na prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu, zapobiega wielu schorzeniom, chorobom układu krążenia, a nawet nowotworom. Co więcej, odpowiednio przyrządzony doskonale smakuje, dlatego warto, by stał się nieodłącznym elementem naszej codziennej diety.
W dzisiejszych czasach większość z nas żyje w pośpiechu. Mamy mnóstwo spraw na głowie i setki rzeczy do załatwienia. Często brakuje nam czasu na zjedzenie posiłku powoli i w spokoju, przez co zdarza nam się sięgać po różnego rodzaju przekąski. Jak wybrać takie, które będą smaczne i jednocześnie łatwe w przygotowaniu? Jak skomponować wartościowe desery i pożywne przekąski, które będą stanowiły element zbilansowanej diety całej naszej rodziny?
Chyba nikogo nie trzeba przekonywać, że warzywa i owoce zawierają w sobie bogactwo witamin. W zależności jednak od kolorów, naturalne przekąski posiadają odmienne składniki odżywcze. Unikalna paleta barw tych produktów może być dla nas doskonałą wskazówką w czasie robienia zakupów. Co mówią kolory o warzywach i owocach, które spożywamy na co dzień?
Coraz to nowe diety zyskują popularność i w gąszczu sposobów na zdrowe odżywianie łatwo się pogubić. Najlepiej jednak samodzielnie wybrać to, czego nasz organizm potrzebuje, mówią dietetycy.
Światowa Organizacja Zdrowia zaleca aby spożywać min. 400 g warzyw i owoców dziennie, w pięciu porcjach. Zgodnie z zaleceniami WHO i naszego rodzimego Instytutu Żywności i Żywienia, jedną z tych porcji może stanowić szklanka soku. Badanie Polaków pokazało, że aż 84 proc. z nich uważa podobnie. Soczysty owoc, pachnące warzywo czy szklanka owocowego lub warzywnego soku – czy coś je rożni od siebie, wyjaśnia dr Katarzyna Stoś, prof. nadzw. Instytutu Żywności i Żywienia.
Spożywanie naturalnych i nieprzetworzonych produktów jest jednym z kluczowych elementów prowadzących do zachowania dobrego zdrowia i samopoczucia. Teraz mamy do nich jeszcze łatwiejszy dostęp, ponieważ rozpoczął się sezon na świeże warzywa i owoce, nie z dalekich zakątków świata, ale te najlepsze, lokalne. Które z nich dostarczą naszemu organizmowi najwięcej drogocennych składników?