Zdrowy sen odgrywa kluczową rolę w regulacji rytmu dobowego w mózgu, co ma wpływ na pracę mózgu i nasze emocjonalne samopoczucie.
Jeden na czterech pacjentów z koronawirusem doświadcza zmian na języku, w tym obrzęku, owrzodzenia, czy guzów na jego powierzchni języka wgłębień i przebarwień. przebarwienia. Niewielki odsetek pacjentów miał też uczucie pieczenia w ustach. Część chorych zgłasza też pieczenie stop i dłoni.
Osoby z nawracającymi depresjami lub narażone na przewlekły stres mają krótsze telomery w białych krwinkach, mówią badacze z Uniwersytetu w Umeå w Szwecji.
Ponad połowa osób po infekcji Covid-19 ciągle odczuwała silne zmęczenie w 10 tygodni po początkowej fazie choroby.
Zakażenie koronawirusem może powodować dolegliwości neurologiczne, w tym chorobę Parkinsona, obawiają się medycy.
Zidentyfikowano komórki w układzie odpornościowym, które reagują na bakterię Helicobacter pylori, będącą jednym z czynników ryzyka rozwoju raka żołądka. Odkrycie może oznaczać szybszą diagnozę, wcześniejsze leczenie, a także lepsze rokowania dla pacjentów z rakiem żołądka, mówią uczeni z Uniwersytetu w Göteborgu.
Osoby z chorobami dziąseł mają większe prawdopodobieństwo nadciśnienia, piszą autorzy badań, którzy opublikowali swoje wyniki w Cardiovascular Research, magazynie wydawanym przez European Society of Cardiology.
Jak się wydaje, poziom witaminy D odgrywa ważną rolę w śmiertelności z powodu COVID-19. Pacjenci z ciężkim jej niedoborem są dwa razy bardziej narażeni na poważne komplikacje w wyniku choroby.
Nasza zdolność skupienia uwagi może osłabnąć już po zjedzeniu jednego posiłku o wysokiej zawartości tłuszczów nasyconych.
Resweratrol, naturalna substancja znajdująca się m. in. w czerwonym winie, działa jak estrogen w aktywacji białek przeciwstarzeniowych zwanych sirtuinami, wynika z nowych badań przeprowadzonych na Univeristy College London.
Nadmiar kilogramów może negatywnie wpływnąć na zdrowie na wiele sposobów. Nowe badania wskazują, że wraz z wiekiem zbyt duża waga oznacza przyspieszones pogorszenie czynności płuc.
Rekonwalescencja po udarze przebiega szybciej i efektywniej u osób, które podchodzą do sprawy optymistycznie.
Im więcej zdrowych produktów w diecie, w tym warzyw i owoców, tym lepsze działanie umysłu, pomimo upływu lat. Zdrowa dieta może chronić nasz mózg przed starzeniem się i problemami poznawczymi.
Badacze Uniwersytetu Medycznego w Shilong w Chinach sprawdzili, jak kwercetyna, która naturalnie znajduje się w wielu warzywach i owocach, wpływa na zdrowie i odkryli się, że może obniżyć poziom ciśnienia krwi.
Warto jeść ryby nie tylko w Wigilię. Okazuje się, że tłuszcz z ryb pomaga osłabiać stany zapalne - zwiększa bowiem poziom niektórych cząsteczek przeciwzapalnych we krwi.