28-05-2020
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Nasza zdolność skupienia uwagi może osłabnąć już po zjedzeniu jednego posiłku o wysokiej zawartości tłuszczów nasyconych.
Nowe badania sugerują, że zjedzenie zaledwie jednego dania o wysokiej zawartości może utrudniać nam .
W badaniu porównano wyniki uzyskane w testach uwagi przez 51 kobiet. Raz panie jadły posiłek o wysokiej zawartości tłuszczów nasyconych, innym razem podobne danie, ale z olejem słonecznikowym, który jest bogaty w tłuszcz nienasycony.
Ich wyniki w teście były słabsze po zjedzeniu posiłku o wysokiej zawartości tłuszczów nasyconych niż po posiłku ze zdrowszym tłuszczem.
Większość wcześniejszych testów dotyczących wpływu diety obejmowało jakiś dłuższy czas. A tu wzięto pod uwagę tylko jeden posiłek - to dość niezwykłe, że zauważyliśmy różnicę - mówi Annelise Madison z Ohio State Universit - Ponieważ oba posiłki były wysokotłuszczowe i potencjalnie problematyczne, efekt poznawczy posiłku o dużej zawartości tłuszczów nasyconych mógłby być jeszcze większy, gdyby porównano go z daniem o niższej zawartości tłuszczu.
Po zjedzeniu posiłku o wysokiej zawartości tłuszczów nasyconych wszystkie uczestniczki kobiety były średnio o 11 procent mniej zdolne do wykrycia bodźców wskazujących na poziom uwagi. Osłabienie koncentracji było również widoczne u kobiet z objawami nieszczelności jelit (któremu sprzyjają tłuszcze nasycone): ich czasy reakcji były bardziej zmienne i panie te wykazywały mniejszą zdolność do utrzymania uwagi podczas 10-minutowego testu.
Nie jest zupełnie jasne, dlaczego jedzenie z dużą ilością tłuszczy nasyconych daje taki efekt, ale wcześniejsze badania pokazały, że takie posiłki mogą wywoływać w całym ciele i prawdopodobnie również w mózgu. Możliwe, że kwasy tłuszczowe oddziałują bezpośrednio na mózg, uważają autorzy badań.
Na podstawie: