Warto dołączyć do listy zakupów wino, winogrona i orzechy - te produkty sprzyjają zachowaniu dobrej pamięci.
Uczeni z Newcastle University odkryli przeciwutleniacz, który chroni przed szkodami wywoływanym przez światło słoneczne i może istotnie przyczynić się do zachowania młodego wyglądu skóry.
Bursztynowy ekstrakt z japońskiej rośliny „getto" może być sekretem długowieczności mieszkańców południowej Japonii.
Picie czerwonego wina jest dobre dla wzroku i może zapobiec chorobom oczu w późniejszym życiu, mówią uczeni z Vision Surgery and Research Centre w Hull.
Układ odpornościowy można istotnie wzmocnić dzięki czerwonym winogronom i jagodom.
Jednym z pozytywnych aspektów późnej wiosny jest dłuższa ulga dla alergików. Teraz jednak wielu ludzi znów zmaga się z przykrymi reakcjami alergicznymi. Okazuje się, że określone produkty mogą pomóc w złagodzeniu dokuczliwych objawów.
Super jedzenie może poprawić pamięć, obniżyć ciśnienie krwi, zwiększyć możliwości układu odpornościowego.
Wszyscy wiemy, że zdrowa dieta jest ważna z wielu powodów. Co więcej, istnieje kilka kluczowych produktów, które, jeśli są jedzone regularnie, mają właściwości przeciwstarzeniowe.
Jakkolwiek brzmi to dość dziwacznie, jeden ze składników w czerwonym winie, resweratrol, może pomóc zapobiegać negatywnym skutkom braku aktywności fizycznej, jakich doświadczają ludzie np podczas lotów kosmicznych i z powodu siedzącego trybu życia.
Winogrona stały się ostatnio hitem dietetycznym. Wszystko dlatego, że zawierają ważny składnik - resweratrol. Oto, jak działa.
Badacze odkryli, że substancja znajdująca się w winogronach i innych owocach może chronić naczynia krwionośne oka, które ulegają uszkodzeniom wraz z upływem lat.
Bakteria z jamy ustnej odpowiedzialna za rozwój nowotworu jelit