30-09-2013
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Układ odpornościowy można istotnie wzmocnić dzięki czerwonym winogronom i jagodom.
Podstawą korzyści uzyskiwanych z jedzenia wspomnianych produktów jest współdziałanie dwóch naturalnych związków: i .
Uczeni z Linus Pauling Institute w Oregon State University wykazali, że zawarty w czerwonych winogronach resweratrol i pterostilbene, znajdujący się w jagodach, wzmacniają „wrodzony" system immunologiczny, który jest pierwszym miejscem obrony przed infekcjami bakteryjnymi, co jest nam niezbędne do przetrwania. Badacze odkryli, że te dwie wspomniane substancje zwiększają ekspresję genu Camp pełniącego kluczową rolę w aktywacji wrodzonego układu immunologicznego i współgrają z witaminą D, która działa jak „wzmacniacz". Wydaje się, że interakcja resweratrolu i pterostilbene z tą witaminą ma silniejsze działanie na niż wpływ poszczególnych substancji oddzielnie.
Badanie przeprowadzone w laboratorium objęło aktywność 446 związków w hodowlach komórkowych, więc uczeni zaznaczają, że nie można wnioskować, iż takie same wyniki otrzyma się przy dostarczaniu opisywanych substancji w diecie. Jak podkreślają jednak, z pewnością otwiera to drogę dla nowych testów tych związków, które w przyszłości mogłyby być wykorzystane do wzmocnienia systemu odpornościowego. W badaniu setek substancji tylko te dwie okazały się skuteczne.
Resweratrol i gen Camp już wcześniej były cenione ze względu na swe właściwości. Pierwszy ma udział w poprawie funkcjonowania układu krążenia, zapobieganiu raka i zmniejszenia stanu zapalnego, a drugi pełni kluczową rolę we wrodzonym układzie odpornościowym.
Wyniki badań opublikowano w Molecular Nutrition and Food Research.