23-12-2013
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Bursztynowy ekstrakt z japońskiej rośliny „getto" może być sekretem długowieczności mieszkańców południowej Japonii.
Ekstrakt z rośliny lokalnie nazywanej "getto" może przedłużyć życie nawet o jedną piątą, mówią uczeni z Uniwersytetu w Ryukyus na Okinawie.
przez dziesięciolecia cechowała się jednym z najwyższych wskaźników długości życia na świecie i - być może - powód takiego status quo leży w składnikach tradycyjnej diety - mówią badacze.
Uczeni przebadali „getto", roślinę z rodziny imbirowatych znaną jako alpinia zwyczajna; analizy trwały około 20 lat, ale ich autorzy sądzą, że odkryli jej niezwykłe działanie.
W eksperymencie na insektach wykazano, że zwierzęta, w których codziennej diecie była „getto", żyły średnio 22,6 proc. dłużej niż grupa kontrolna.
Opisywana roślina, która ma duże zielone liście, czerwone jagody i białe kwiaty, przez wieki była stałym elementem diety mieszkańców Okinawy i nadal dziko rośnie w na wyspie. I chociaż ludzie minionych wieków nie wiedzieli, że alpinia jest bogata w , przeciwutleniacz znajdujący się również np. w , mieli świadomość, że jest dla nich dobra. Od dawna na Okinawie panuje przekonanie, że jedzenie zimową porą muchi, dania składającego się z ciasta ryżowego owiniętego w liście „getto", ochroni przed przeziębieniem i przyda siły.
Na Okinawie kobiety żyją średnio 87 lat, a mężczyźni 79,4 lat. Niższa mężczyzn (w porównaniu do ich średniej długości życia w całym kraju) może wynikać, z faktu, że wskaźnik otyłości u panów z Okinawy jest wyższy niż BMI reszty Japończyków.