Jeśli regularnie ćwiczysz, to kontynuuj treningi, nawet przy przeziębieniu. Dzięki temu możesz szybciej wrócić do zdrowia. Są tu jednak pewne ograniczenia.
W związku z doniesieniami o rozprzestrzenianiu się, szczególnie w Azji, koronowirusa, Światowa Organizacja Zdrowia zabrała głos. Eksperci wskazują, że zakażenia nie stanowią jeszcze globalnego zagrożenia. Oto kilka faktów na temat tego wirusa.
Dłuższe dni, więcej słońca, budząca się do życia przyroda i... większe ryzyko pewnych kłopotów zdrowotnych: oto charakterystyczne cechy wiosny. Sprawdź, na co jesteśmy szczególnie narażeni podczas wiosennego sezonu.
Trudno uchronić się przed nią, jeżeli jej wirus już znajdzie się w naszym otoczeniu. Wszystkie miejsca, w których spotykamy ludzi - dom, praca, szkoła czy środki komunikacji miejskiej, miejsca doskonałe do rozprzestrzeniania się wirusa, który wywołuje grypę. Jak uniknąć zakażenia i dbać o odporność?
Luty i marzec to miesiące, w których notuje się najwięcej zachorowań na grypę. Powszechne stają się także przeziębienia, które choć mniej groźne, mogą trwać nawet do 10 dni. Czy możemy w jakiś sposób zmniejszyć ryzyko choroby? Tak! W dodatku niektóre sposoby są bardzo proste.
Wszystkie prognozy są zgodne – najprawdopodobniej już niedługo przyjdzie do nas prawdziwa zima. Taka ze wszystkimi swoimi urokami – białym śniegiem, torami saneczkowymi na każdej górce, bałwanami i mrozowymi liśćmi na oknach. Jednak, bez względu na to czy zima zawita w swojej najpiękniejszej czy w mniej urodziwej postaci, jedno jest pewne – mamy okres wzmożonego zapadania na infekcje dróg oddechowych i przeziębiania się. Jak zachować zdrowie, by cieszyć się urokami zimy? Z pomocą przychodzi także aromaterapia.
Przez wiele lat wydawało nam się, że postęp medycyny zapewni wszystkim długie i zdrowe życie, a każdy nowy lek wzbudzał powszechny entuzjazm. Dziś już wiemy, iż medycyna „naprawcza" czasem jest bezradna. Zbawienne kiedyś dla ludzkości antybiotyki coraz częściej nie radzą sobie z bakteriami, wirusy bywają zabójcze. Największą moc uzdrowienia może więc mieć nasz własny organizm. Od siły układu odpornościowego zależy nie tylko to, jak przetrwamy jesień i zimę, ale też całe życie.
Przełom jesieni i zimy to zwykle początek sezonu zachorowań na przeziębienia i grypę. Wielu z nas ma problemy z odróżnieniem od siebie tych dolegliwości. Trzeba pamiętać, że w przeciwieństwie do przeziębienia, grypa nieleczona nie ustąpi samoistnie. Co zrobić, aby ograniczyć ryzyko zachorowania i jak postępować, kiedy już jesteśmy chorzy?
Wiązówka błotna (łac. Filipendula ulmaria, synonimicznie również Spiraea ulmaria) to roślina rosnąca wzdłuż brzegów rzek i potoków. Jej pachnące kremowe kwiaty od wieków wykorzystywano do celów kulinarnych i medycznych. We współczesnym ziołolecznictwie jest sotsowana głównie przy rozmaitych dolegliwościach żołądkowych oraz dla złagodzenia objawów zapalenia stawów.
Jesień, choć piękna, bywa i zdradliwa. Gdy dni stają się coraz chłodniejsze, łatwiej o przeziębienie. Jak wzmocnić organizm, aby uniknąć infekcji? Warto wprowadzić modyfikacje w diecie, nie rezygnować z aktywności fizycznej oraz dbać o odpowiednią ilość snu, by cieszyć się wzmocnioną odpornością przez cały sezon.
Palenie papierosów sprawia, że narażasz się na różne poważne choroby, ale mniejsze dolegliwości także Ci grożą - przykładowo, częściej się przeziębiasz.
Dotychczas sądzono, że niewielkie dawki popularnego niesteroidowego leku przeciwzapalnego mogą uchronić przed pewnymi poważnymi problemami z układem sercowo-naczyniowym. Z nowych badań wynika zaś, że kwas acetylosalicylowy nie tylko nie zmniejsza ryzyka zawałów czy udarów, ale też może wywołać pewne szkody.
Wrześniowa pogoda przypomina bardziej letnią niż jesienną, ale i tak zmiany temperatury oraz o wiele chłodniejsze niż lipcowe poranki i wieczory sprzyjają przeziębieniom, w tym rozwojowi kaszlu. Zobacz, jakie leki są skuteczne na tę dolegliwość.
Witamina D jest niezbędna dla funkcjonowania ludzkiego organizmu, więc jej niedobory moga dość szybko o sobie znać. Trzeba jednak wiedzieć, jakie konkretnie symptomy oznaczają możliwe braki tej witaminy - oto te najbardziej charakterystyczne.
Pachnotka zwyczajna (perilla frutescens, japońska nazwa: shiso) pochodzi z Azji - rośnie m. in. w Chinach, Indiach, Japonii i Korei. Olej z nasion zioła, bogaty w kwasy tłuszczowe omega-3 oraz kwasy alfa-linolenowe, jest używany do smażenia oraz jako przyprawa, ale roślina stanowi też substrat w przemyśle lakierniczym. Jeśli chodzi o medycynę tradycyjną, pachnotka jest stosowana głównie dla osłabienia objawów alergii i astmy, a także leczenia chorób układu krążenia.