W ostatnim czasie popularyzuje się umiarkowane picie alkoholu, szczegolnie wina, jako sposobu na zachowanie zdrowia serca. Z drugiej strony, ze świata nauki dochodzą głosy, że każda dawka alkoholu może mieć negatywny wpływ na zdrowie. Wydaje się, że kluczem do znalezienia odpowiedzi jest ilość serwowanych sobie drinków i czynniki jednostkowe.
Wiadomo, że alkohol nie jest polecany osobom, które chorują na cukrzycę. Czy to oznacza jednak, że diabetycy nie mogą świętować ważnych wydarzeń poprzez wypicie lampki szampana? Niekoniecznie, kluczem jest tu umiarkowanie.
Niewielkie ilości alkoholu mogą wzmacniać serce.
Niedawno pisaliśmy, że regularnie wypijane niewielkie ilości alkoholu mogą uchronić nas przed przedwczesną śmiercią, nadmiar napojów wyskokowych ma jednak diametralnie różne skutki, okazuje się, że nadużywanie różnych trunków sprzyja szybkiemu rozwojowi demencji.
Regularnie wypijane niewielkie ilości alkohol, np. jednego piwa czy lampki wina, może zmniejszyć zagrożenie cukrzycą. Co istotne, prewencyjnego charakteru nie ma picie mocniejszych alkoholi.
Wypijanie kilku piw tygodniowo nie pozostaje bez wpływu na zdrowie. Nawet umiarkowane picie alkoholu może uszkodzić mózg, ostrzegają oksfordzcy badacze.
Warto w sposób umiarkowany raczyć się piwem lub winem, dzięki temu można zmniejszyć ryzyko cukrzycy, mówią duńscy uczeni.
Międzynarodowy zespół uczonych ustalił, że podawanie witaminy o skomplikowanej nazwie rybozyd nikotynoamidoadeninowy przywraca zdolności regeneracyjne organów i opóźnia starzenie się. Co ciekawe, związek ten można znaleźć m. in. w mleku i piwie (choć jego ilość nie została ustalona).
Wychodzenie na piwo może służyć nie tylko zacieśnianiu więzów towarzyskich, ale i mieć dobry wpływ na zdrowie. Co ciekawe, dotyczy to pań.
W przypadku 110-letniej Agnes Fenton - jak ona sama twierdzi - za długowieczność odpowiada codzienne raczenie się napojami wyskokowymi.
Zmagasz się z cukrzycą? Nie jest łatwo utrzymać odpowiedni poziom cukru, gdy tak wiele czynników ma na to wpływ. Poniższe wskazówki powinny jednak pomóc w zarządzaniu chorobą - przeprowadzono wiele badań dotyczących cukrzycy i ich wyniki dają informacje o sposobach na lepsze funkcjonowanie diabetyków i osób zagrożonych tym problemem.
Niektóre produkty żywnościowe działają jak alergeny i powodują reakcje alergiczne, z których część jest łagodna i dość szybko zanika, ale część może powodować poważne zagrożenie dla zdrowia.
Wiele badań wykazało, że niewielkie ilości alkoholu mogą sprzyjać funkcjonowaniu serca. Bardzo łatwo jednak przekroczyć zalecaną dawkę ze szkodą dla swojego zdrowia. Ustalono, że już dwa drinki mogą zaszkodzić seniorom.
Jedna z substancji zawartych w chmielu może chronić mózg przed chorobą Alzheimera i Parkinsona.
Liczba zgonów z powodu chorób wątroby wzrosła o 400 procent w ciągu ostatnich 40 lat, informuje brytyjska organizacja charytatywna.