20-06-2018
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Niewielkie ilości alkoholu mogą wzmacniać serce.
Jak ustalili brazylijscy uczeni, umiarkowane ilości alkoholu mogą być dobre dla zdrowia serca, ponieważ skutkuje większą odpornością komórek na zdarzenia sercowo-naczyniowe i inne choroby.
Autorzy badań podają, że większe dawki napojów wyskokowych są dla organizmu tak toksyczne, że niszczą nasze narządy i poważnie zagrażają naszemu zdrowiu, jednak małe ilości mogą przyzwyczajać organizm do skuteczniejszej walki z ewentualnymi chorobami.
Od dawna uważano, że niewielkie dawki pomagają zachować zdrowie serca, nie było jednak jasne, jakie są tego przyczyny. Teraz uczeni z Uniwersytetu w São Paulo, w badaniach na myszach, odkryli, że alkohol może aktywować enzym, który chroni ten narząd na przed nadmiernym stresem i wzmacnia go.
Jak wskazują uczeni, wydaje się, że wspomniany enzym, dehydrogenaza aldehydowa-2 (ALDH2), pomaga w przetwarzaniu toksycznych produktów ubocznych trawienia alkoholu i pozbywać się cząsteczek, które są wytwarzane np. podczas , i prowadzą do śmierci komórek tego organu.
Organizm osoby serwującej sobie umiarkowane ilosci trunków ma chemiczną pamięć produkcji zabezpieczajacego serce enzymu i jest lepiej przygotowany do zdarzeń sercowo-naczyniowych niż ciało tego, kto nie pije alkoholu wcale.
W ramach badań uczeni wykreowali u myszy stan, który jest charakterystyczny dla zawału mięśnia sercowego i okazało się, że wywołał on o wiele mniej uszkodzeń u gryzoni, którym podawano małe dawki alkoholu w porównaniu do zwierząt otrzymujących jedynie wodę.
Jak zaznaczają eksperci, pozytywne efekty z picia alkoholu mogą być odnotowywane jedynie, gdy serwuje się go niewiele - np. jedo czy jeden kieliszek dziennie. Jeśli wypija się więcej, skutki są bardzo szkodliwe dla organizmu, ponieważ nie jest on w stanie wytworzyć dostatecznej ilości ALDH2 i uchronić się przed toksycznym działaniem napojów wyskokowych.