Owoce aronii zawarte w mają szansę zrewolucjonizować leczenie większości chorób cywilizacyjnych. Czy małe, niepozorne owoce mogą być lekiem na całe zło?Już Indianie byli przekonani, że jagody są darem Wielkiego Ducha i mają dobroczynny wpływ na zdrowie. Wiara znalazła oparcie w nauce i 50 lat temu odkryto, że wolne rodniki powodują choroby i starość, niszczą białko, DNA oraz lipidy. Proces produkowania wolnych rodników hamują jedynie przeciwutleniacze (antyoksydanty).
Badania przeprowadzone na Uniwersytecie Kalifornijskim w San Diego dowodzą, że przyjmowanie przez pacjentów w początkowym stadium choroby Parkinsona koenzymu Q10 spowalnia jej rozwój. Wyniki dociekań naukowych opublikowano w „Archives of Neurology”.
Agencja Leo Burnett z Kolumbii zrealizowała kampanię "Help them", dla Colombian League for Parkinson's Disease. Hasła: "Help them open a door" (Pomóż im otworzyć drzwi), "Help them turn the page" (Pomóż im przewrócić stronę), "Help them change a light bulb" (Pomóż im zmienić żarówkę) mówią o prostych codziennych czynnościach, które osobie cierpiącej na chorobę Parkinsona sprawiają ogromną trudność.
Choroba Parkinsona to dolegliwość neurologiczna będąca następstwem degeneracji komórek nerwowych. Choroba ta występuje najczęściej u osób po 65 –tym roku życia, jej leczenie polega głównie na łagodzeniu objawów i opóźnianiu rozwoju.
Żurawina to roślina o szczególnych właściwościach, której charakterystyczny, cierpko-słodki smak zna chyba każdy z nas. Występuje w północnej części naszego kraju i należy do czołówki roślin o udowodnionych korzyściach prozdrowotnych.
Utrata zdolności trzeźwego myślenia jest jednym z ważniejszych zmartwień seniorów i wielu z nich coraz częściej sięga po jedzenie bogate w antyutleniacze. Według naukowców z Agricultural Research Service (agencja naukowa w amerykańskim ministerstwie rolnictwa) dobrym rozwiązaniem jest sięgnięcie po winogrona i jagody.
Elektryczne impulsy dostarczane do mózgu mogą znacząco wpłynąć na łagodzenie objawów choroby Parkinsona, są bardziej efektywne niż leczenie standardowymi medykamentami.
Choroba Parkinsona w Nowej Zelandii jest uznawana za chorobę zakaźną. Mieszkaniec Zimbabwe nie został z powodu swojej choroby wpuszczony do tego kraju.
Bogaty w przeciwutleniacze wyciąg z jagód i truskawek ma pozytywny wpływ na mózg i może opóźniać proces starzenia się – wynika z najnowszych badań.
Nazwa tej choroby pochodzi od londyńskiego lekarza Jamesa Parkinsona, który jako pierwszy rozpoznał i opisał w 1817 roku symptomy tego schorzenia. Parkinson jest chorobą ośrodkowego układu nerwowego przejawiającą się spowolnieniem ruchowym, drżeniem kończyn i sztywnością mięśni. Choroba ta częściej dosięga mężczyzn, niż kobiety, a średni wiek chorych na Parkinsona to 58 lat, ale zdarzają się też przypadki zachorowań nawet przed 40 rokiem życia.
Naukowcy od lat prowadzą nierówną walkę z chorobą Parkinsona, która jest określana chorobą późnego wieku średniego. Ostatnie badania ujawniły znaczący wpływ narkotyków i pestycydów na rozwój choroby.
Rada Krajowa Stowarzyszeń Osób z Chorobą Parkinsona oraz Rada Fundacji "Żyć z chorobą Parkinsona" zapraszają wszystkich chorych do wzięcia udziału w Ogólnopolskich Obchodach Dni Solidarności z Osobami z Chorobą Parkinsona.