29-01-2015
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Ostatnio olej kokosowy zyskuje uznanie zarówno dietetyków, jak i konsumentów. Prawdą jest bowiem, że ma wiele pozytywnych właściwości, m. in. wspomaga zdrowie serca, wzmacnia odporność, poprawia wygląd skóry. Odkryto też, że może być pomocny w odchudzaniu, choć w tym zakresie wyniki nie są tak jednoznaczne.
Badania wykazały, że może sprzyjać odchudzaniu poprzez zintensyfikowanie .
Jak to działa? Kiedy jemy, proces trawienia zużywa około 10 procent spożywanych kalorii. Przykładowo, jeśli nasz posiłek liczy sobie 500 kcal, to organizm wykorzystuje 50 kcal do przekształcania żywności w energię. Jednakże, jeśli zjada się danie o 500 kcal, w którym tłuszcze masła czy różnych olejów roślinnych zastąpione są olejem kokosowym, nasz metabolizm przyspiesza i spala 15 procent, w tym przypadku to - 75 kalorii.
Dzieje się tak dzięki kwasom tłuszczowym zawartym w oleju kokosowym zwanym triacyloglicerolami (medium-chain triacylglycerols, MCT). Są mniejsze i lepiej rozpuszczalne w wodzie niż te z innych olejów, takich jak czy olej rzepakowy. Z tego powodu bezpośrednio docierają do wątroby, gdzie zostają łatwo spalane na potrzeby produkcji energii. Wskutek tego mniej z nich się magazynuje w ciele.
Dobroczynne działanie oleju kokosowego w nie jest jednak takie pewne. Jak zwracają uwagę eksperci z Mayo Clinic, olej kokosowy zawiera dużo kalorii i tłuszczów nasyconych. Jedna jego łyżka stołowa to 117 kalorii i 13,6 g tłuszczu, jest w nim więc więcej tłuszczów nasyconych niż w smalcu... Dodają, że spożywany z umiarem tłuszcz z kokosów nie powinien być szkodliwy, ale trudno oczekiwać realnego skutku odchudzającego, jeśli regularnie umieszcza się go w diecie.
Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »