Świeża kiszona kapusta jest niskokaloryczna i dostarcza ważnych składników. Zawiera m. in. witaminę C, witaminę K, potas, wapń, żelazo, kwas foliowy. Jeśli chodzi o kulinarne sposoby wykorzystania kapusty, w Polsce najpopularniejszy jest chyba bigos i surówki. Bez względu jednak do jakich potraw dodaje się tę kapustę, warto pamiętać, by nie zabrakło jej w cotygodniowym menu, bo bardzo przydaje się organizmowi. Oto kilka ważnych dla nas efektów tego produktu:
Mężczyźni w średnim wieku, którzy zmagają się z lękami i niepokojem oraz często się zamartwiają, mogą być narażeni na wyższe ryzyko zachorowania na choroby serca, udar i cukrzycę typu 2 wraz z wiekiem.
Uczucie zawrotu głowy tuż po wstaniu z powodu niedociśnienia ortostatycznego lub przejściowego spadku ciśnienia krwi i przyspieszenia akcji serca to powszechne zaburzenie. Eksperci mówią, jak sobie z tym radzić.
Ludzie, którzy doświadczyli nasilonego stresu, lęku i depresji na początku pandemii, byli bardziej narażeni na zachorowanie na COVID-19.
Stres może osłabiać pamięci krótkotrwałą u osób starszych.
Sypianie krócej niż zalecane osiem godzin na dobę wiąże się z natrętnymi, powtarzającymi się myślami, takimi jak te charakterystyczne dla stanów lękowych lub depresji.
Powszechnie uważa się, że stres przyczynia się do nasilonego picia alkoholu. Sądzi się, że napoje wyskokowe zmniejszają napięcie wywołane przez stres, a także łagodzą nieprzyjemne objawy lęku. Jak się okazuje, niepokój i lęk stanowią silniejsze predyktory ryzykownego picia.
W przypadku lęku napadowego psychoterapia przynosi dobre rezultaty i jej efekty są trwałe, mówią eksperci z Uniwersytetu w Lund w Szwecji.
Wiele osób prawdopodobnie doświadczyło problemów ze snem z powodu pandemii COVID-19. Jak odkryli uczeni z Washington State University, stres, lęk i depresja podczas pierwszych kilku tygodni pandemii wiązały się z niższą jakością snu i spowodowały, że odpoczynek był krótszy niż zwykle.
Depresja ma bardzo istotny wpływ na jakość życia we wszystkich jego etapach, ale niewiele wiadomo na temat czynników związanych z depresją w ostatnim roku życia. Niedawno ustalono, że 59,3 proc. osób cierpiało na tę chorobę w ostatnim miesiącu przed swoją śmiercią.
Otyli pacjenci w wieku powyżej 60 lat mogą stracić na wadze tyle samo, co osoby młodsze, dzięki zmianie stylu życia. Jak się okazuje, wiek nie jest barierą dla zmniejszenia wagi.
Lęk jest jednym z najczęstszych zaburzeń zdrowia psychicznego i zmaga się z nim wiele kobiet, szczególnie w średnim wieku. Jakkolwiek może być on spowodowany wieloma czynnikami, okazuje się, że ilość tłuszczu w okolicach brzucha przyczynia się do rozwoju tego zaburzenia.
W badaniach na gryzoniach odkryto, że niedobory estrogenu mogą odgrywać rolę w rozwoju lęków i problemów z pamięcią.
Gniew to potężna emocja wywołująca poważne konsekwencje zdrowotne. W przypadku milionów ludzi na całym świecie cierpiących na zespół lęku uogólnionego (Generalized Anxiety Disorder, GAD) gniew jest czymś więcej niż odczuciem, to czynnik, który zaostrza ich chorobę.
Terapia wykorzystująca wirtualną rzeczywistość skutecznie zmniejsza lęk wysokości. Zespół naukowców z Vrije Universiteit Amsterdam i Uniwersytetu Twente opracował ZeroPhobia, terapię przeprowadzaną za pośrednictwem aplikacji na smartfona.