Lekarze i dietetycy podkreślają wpływ diety na jakość i długość naszego życia. Przekonaniu o tym jak ważne jest zdrowe odżywianie zaprzecza brytyjski stulatek.
Jedną z metod mających pomóc w zachowaniu lub odzyskaniu zgrabnej sylwetki jest kontrolowanie liczby spożywanych kalorii. Zdaniem specjalistów ważniejsze od tego jest regularne dostarczanie organizmowi pożywienia.
Coraz częściej podczas codziennych zakupów sięgamy po produkty ekologiczne, nieprzetworzone i naturalne – po prostu zdrowe. Osoby którym nie jest wszystko jedno, co jedzą, powinny sięgać po produkty oznaczone znakiem Poznaj Dobrą Żywność. Wyróżnienia te przyznawane są przez Ministerstwo Rolnictwa wyrobom, które spełniają kryteria, opracowane przez Kolegium Naukowe ds. jakości produktów żywnościowych oraz wyróżniają się smakowo.
Głód należy do najpotężniejszych mocy natury i jego zaspokojenie nie jest zadaniem łatwym, tym bardziej że silnie oddziałuje na ludzkie zmysły, zwłaszcza na smak, wygląd i zapach pokarmu. Chcąc pozostać szczupłym, nie powinno się dopuszczać do pojawienia się silnego uczucie głodu, bo jest ono niebezpiecznym bodźcem do rozpoczęcia jedzenia.Niektóre rodzaje pokarmu dają impuls do nadmiernego jedzenia, a inne - mogą z kolei znacznie obniżyć spożycie kalorii.
Termin „orthorexia nervosa” pochodzi z języka greckiego (od słów „orto” - prawidłowy, dobry i „oreksis” - pożądanie, apetyt), zaś po polsku definiowany jest jako obsesja na punkcie zdrowego żywienia.
Problemy z mobilnością powodują, że wielu starszych ludzi jest niedożywionych, informują walijscy badacze. Poruszanie się często sprawia kłopoty ludziom w sędziwym wieku, uciążliwym staje się dlań noszenie ciężkich zakupów, przygotowywanie posiłków, a to w konsekwencji przyczynia się do niedożywienia starzejącej się społeczności.