Nowe badania informują, jak nasz organizm reaguje na produkty o wysokim indeksie glikemicznym. Naukowcy radzą, by unikać diety bogatej w produkty z dużą zawartością węglowodanów o wysokim IG, to może być bowiem zgubne dla naszego zdrowia.
Nowe badania wykazały, że tłuste ryby i produkty o niskim indeksie glikemicznym mogą spowolnić rozwój zwyrodnienia plamki żółtej związanego z wiekiem (age-related macular degeneration, AMD).
Wiosną czy latem częściej myślimy o diecie. Niestety „ślepo" dążąc do celu staramy się iść po linii najmniejszego oporu, działając jednocześnie na własną szkodę. Drastyczne rozwiązania i drakońskie diety przynoszą co prawda szybkie rezultaty, ale należy pamiętać, że w dłuższej perspektywie mogą odbić się negatywnie na naszym zdrowiu...
Komponując codzienny jadłospis powinniśmy zwracać uwagę nie tylko na kaloryczność produktów, ale także na ilość zawartych w nich węglowodanów.
Ludzie jedzący dużo pieczywa, są bardziej narażeni na wystąpienie nowotworu nerek. Ryzyko takie zwiększa także jedzenie makaronu i ryżu, zmniejsza zaś dieta oparta na warzywach i białym mięsie - wynika z badań włoskich naukowców.
Bakteria z jamy ustnej odpowiedzialna za rozwój nowotworu jelit