29-06-2009
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Nowe badania informują, jak nasz organizm reaguje na produkty o wysokim indeksie glikemicznym. Naukowcy radzą, by unikać diety bogatej w produkty z dużą zawartością węglowodanów o wysokim IG, to może być bowiem zgubne dla naszego zdrowia.
Doktor Michael Shechter z Tel Aviv University's School of Medicine przeprowadził badania, które umożliwiły obserwację tego, co dzieje się z tętnicami w wyniku stosowania diety o wysokim indeksie glikemicznym (do tego rodzaju produktów należą m. in. płatki kukurydziane, białe pieczywo, frytki, słodycze).
W badaniach wzięło 56 uczestników, których stan zdrowia oceniono jako dobry. Podzielono ich na cztery grupy, dieta pierwszej grupy obfitowała w płatki kukurydziane z mlekiem, drugiej - słodkie produkty, trzeciej - płatki z otrąb pszennych, czwarta grupa uczestników zaś otrzymywała placebo. Po czterech tygodniach przeprowadzono testy mające na celu ocenę stanu tętnic.
Przed badaniem wszyscy partycypanci cieszyli się zdrowiem, a ich układ krwionośny funkcjonował bez zarzutu. Po zastosowaniu diet przygotowanych przez naukowców stan tętnic niektórych uczestników pogorszył się. U znacznej części osób z grup spożywających płatki kukurydziane i słodycze odkryto uszkodzenia śródbłonka ścian tętnic. Może to prowadzić do poważnych dysfunkcji tętnic i w rezultacie chorób serca.
„Choć wiedzieliśmy, że spożywanie produktów o wysokim indeksie glikemicznym jest niedobre dla serca, nie znaliśmy mechanizmu, który to sprawia. Dziś wiemy już, dlaczego osoby, które chętnie spożywają produkty tego rodzaju, są znacznie bardziej narażone na atak serca", mówi Michael Shechter.