Witamina E może być pomocna w spowolnieniu rozwoju demencji.
Picie czerwonego wina jest dobre dla wzroku i może zapobiec chorobom oczu w późniejszym życiu, mówią uczeni z Vision Surgery and Research Centre w Hull.
Niezdiagnozowany stan przedcukrzycowy oraz cukrzyca są powszechne u pacjentów na wczesnym etapie choroby Alzheimera.
Jednym z pozytywnych aspektów późnej wiosny jest dłuższa ulga dla alergików. Teraz jednak wielu ludzi znów zmaga się z przykrymi reakcjami alergicznymi. Okazuje się, że określone produkty mogą pomóc w złagodzeniu dokuczliwych objawów.
Resweratrol, związek znajdujący się w czerwonym winie, może pomóc osobom starszym w walce z zaburzeniami motorycznymi, które prowadzą do problemów z mobilnością i zwiększonego ryzyka upadków.
Czerwone wino jest uważane za doskonały trunek do obiadu czy kolacji, ale powinny unikać go osoby cierpiące na migreny. Pogoda także okazuje się mieć wpływ na częstość ataków choroby.
Naukowcy odkryli nowe dowody wskazujące, że resweratrol, związek zawarty w czerwonym winie, może odgrywać ważną rolę w zapobieganiu starzenia się komórek, uważają badacze z Harvard Medical School w Bostonie.
Dieta śródziemnomorska uznawana jest za jedną z najzdrowszych. Składają się nań głównie owoce, warzywa, produkty mączne, produkty zbożowe, olej z oliwek, ryby, a także niewielkie ilości czerwonego mięsa i produktów nabiałowych. Taka dieta może zmniejszyć ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera nawet o 68 procent.
Jedzenie w śródziemnomorskim stylu może być przepisem na zdrowe serce - wynika z badań opublikowanych w American Journal of Clinical Nutrition.
Większa ilość czerwonego wina może czasowo przebarwić usta i zęby, ale kieliszek białego wina w istocie może dokonać znacznych zniszczeń szkliwa, ostrzegają naukowcy.
Włoski farmaceuta z leżącej niedaleko Sieny miejscowości Asciano Giovanni de Munari twierdzi, że na podstawie znalezionej z szafą receptury stworzył eliksir długowieczności. Głównym składnikiem mikstury jest podobno czerwone wino Chianti – donosi agencja ANSA.
Zbuntowane cząsteczki tlenu z dużą szybkością poruszają się po naszym organizmie utleniając każdy napotkany związek. Efekt? Uszkodzone komórki, tkanki, postępujący proces starzenia.
O dobroczynnym wpływie czerwonego winna na nasze zdrowie wiadomo od dawna, najnowsze badania wykazały, że powinno się ono znaleźć także w jadłospisie osób chorujących na cukrzycę.
Na długość życia wpływa wiele czynników, do najważniejszych z nich należą dieta oraz nasze codzienne przyzwyczajenia.
Czekolada to jeden z tych produktów, które posiadają walory smakowe a jednocześnie korzystnie wpływają na zdrowie. Warunkiem tej ostatniej właściwości czekolady jest oczywiście umiar w jej spożywaniu.
Bakteria z jamy ustnej odpowiedzialna za rozwój nowotworu jelit