24-10-2009
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Większa ilość czerwonego wina może czasowo przebarwić usta i zęby, ale kieliszek białego wina w istocie może dokonać znacznych zniszczeń szkliwa, ostrzegają naukowcy.
Jak informuje magazyn „Nutrition Research", niemieccy badacze porównali, jaki wpływ na nasze zęby ma czerwone i białe wino. To ostatnie okazało się wywoływać znacznie gorsze efekty na stan uzębienia.
Sprawdzono to poprzez trzymanie ludzkich zębów w białym i czerwonym winie przez 24 godziny i ocenę ilości wypłukanego z nich wapnia oraz fosforu. Zniszczenie szkliwa wywołane białym winem było znacznie większe.
Nie ma znaczenia rok produkcji wina, gatunek winogron, z jakich zostało sporządzone, czy też zawartość alkoholu. Powodem takiego stanu rzeczy jest kwasowość trunku (niskie pH). Białe wino wymyło wapń i fosfor z zębów nawet do 60 mikrometrów.
„Wiele produktów żywnościowych i napojów może powodować erozję zębów, jednak białe wino jest tu jednym z najsilniejszych specyfików. Nie oznacza to jednak, że należy przestać je konsumować. Ważny jest sposób jego picia i dieta, jaką stosujemy. Możesz wypić lampkę białego wina, ale najlepiej do posiłku i odczekaj przynajmniej 30 minut nim umyjesz zęby i połozysz się spać," radzi profesor Damien Walmsley z British Dental Association (Brytyjskiego Towarzystwa Dentystycznego).
„Konsumuj wino jedząc posiłek, wówczas bowiem zwiększona produkcja śliny pomoże neutralizować kwasy i ograniczyć ich negatywny wpływ na szkliwo", dodaje prof. Walmsley.
Wyniki badań opublikował magazyn "Nutrition Research".