Już jedna noc bez snu może wpływać na zdolność wątroby do wytwarzania glukozy i przetwarzania insuliny, zwiększając ryzyko chorób metabolicznych, takich jak stłuszczenie wątroby i cukrzyca typu 2.
Picie dużej ilości zarówno zielonej herbaty, jak i kawy wiąże się z niższym ryzykiem przedwczesnego zgonu z jakiejkolwiek przyczyny wśród osób z cukrzycą typu 2.
Kiedy przejrzano dane pół miliona Brytyjczyków w średnim wieku, odkryto, że osoby deklarujące problemy z nocnym odpoczynkiem mają wyższe ryzyko przedwczesnej śmierci. Zagrożenie szczególnie dotyczy diabetyków.
Nadciśnienie tętnicze nazywane jest często cichym zabójcą - i nie bez powodu. Nie boli, a nieleczone czyni szkody, które po latach przyczyniają się do zawału serca, udaru mózgu, niewydolności nerek czy utraty wzroku. Ale nie musi tak być - wystarczy wprowadzić w życie kilka zasad, które pomogą utrzymać wyniki ciśnienia tętniczego w normie, co w dobie pandemii jest szczególnie ważne.
Ludzie, którzy serwują sobie dwie porcje owoców dziennie, mają o 36 procent niższe szanse na rozwój cukrzycy typu 2 niż ci, którzy jedzą mniej niż połowę porcji
Starsze osoby, które doświadczają senności w ciągu dnia, mogą być narażone na ryzyko rozwoju różnych nowych chorób, w tym cukrzycy, raka i nadciśnienia.
Zwiększ ilość warzyw i owoców w diecie - w ten sposób nie tylko poprawisz swoje zdrowie fizyczne, ale i osłabisz poziom doświadczanego stresu.
Pietruszka jest bogata w witaminę A i C, błonnik, potas, magnez, wapń, niacynę, ryboflawinę i żelazo. Jej nać jest często wykorzystywana do przygotowania naparu lub herbaty, a także łączona z innymi ziołami dla uzyskania efektów prozdrowotnych. Podstawowym zastosowaniem pietruszki, także natki, jest oczywiście kulinarne użycie, ale dzięki bogactwu przydatnych organizmowi substancji pietruszka może mieć różne, także pozaspożywcze, „funkcje".
Jeżeli chcesz schudnąć, wcześniej zaplanuj, co zjesz po treningu. W innym wypadku po wysiłku fizycznym z większym prawdopodobieństwem zaserwujesz sobie coś wysokokalorycznego, co może zniweczyć twoje wysiłki utraty na wadze.
Osoby z cukrzycą są bardziej narażone na rozwój ciężkiego przebiegu COVID-19 w porównaniu do ludzi wolnych od tej choroby. Lekarze chcieli jednak sprawdzić, czy wszyscy diabetycy mieli zwiększone ryzyko poważnej formy COVID-19, czy też w tej grupie da się zidentyfikować określone dodatkowe czynniki ryzyka.
Codzienne picie herbaty rumiankowej podczas posiłków może pomóc w zapobieganiu powikłaniom cukrzycy, które obejmują utratę wzroku, uszkodzenie nerwów i zaburzenia pracy nerek, mówią naukowcy z Japonii i Wielkiej Brytanii.
Większa ilość flawanoli w diecie, naturalnych związków znajdujących się w dużych ilościach np. w kakao, może chronić ludzi przed zdarzeniami sercowo-naczyniowymi wywołanymi stresem, takimi jak udar, choroby serca i zakrzepica.
Brak aktywności fizycznej jest związany z cięższą infekcją COVID-19 i zwiększonym ryzykiem zgonu z powodu tej choroby.
Oczekiwana długość życia zależy nie tylko od tradycyjnych czynników ryzyka związanych ze stylem życia, ale także od elementów związanych z jakością życia, takich jak silny stres.
Regularna aktywność fizyczna w połączeniu z dietą obejmującą owoce, warzywa i inną zalecaną żywność, może być kluczem do osiągnięcia optymalnego zdrowia kardiometabolicznego w późniejszym życiu.