Ludzie, którzy spędzają zbyt dużo czasu w pozycji siedzącej, są narażeni na zwiększone ryzyko wystąpienia choroby nerek.
Nie wystarczy ograniczyć dodawania soli do przygotowywanych posiłków, by spożywać rekomendowaną przez specjalistów jej ilość - tj. co najwyżej jedną łyżeczkę dziennie. Producenci żywności bowiem chętnie używają tej przyprawy do przygotowywania rozmaitych artykułów i trudno kontrolować spożycie chlorku sodu.
Ból, fatalny stan uzębienia, osłabiony wzrok i słuch, przewlekłe choroby nerek… To tylko niektóre z dolegliwości, z którymi na co dzień zmaga się duża część seniorów w naszym kraju. Jak pokazuje największe w Polsce badanie populacji osób starszych PolSenior, prawie 30% badanych ma stałe objawy depresji, która nie jest zdiagnozowana ani leczona. Co trzeci respondent powyższej 65. roku życia ma zaburzenia pamięci i często wymaga stałej opieki. Jak na te niepokojące statystyki powinno zareagować państwo, aby zapewnić osobom starszym godne życie, właściwą pomoc socjalną i opiekę zdrowotną?
Dzika róża to roślina ceniona nie tylko ze względu na walory estetyczne, jej owoce zawierają dużo cennych składników. Krzewy dzikiej róży spotkać można na terenach działkowych w lasach, często również przy polnych drogach. Kolory kwiatów poszczególnych odmian są różne, kwitną one od maja do lipca, owoce można zbierać przez całą jesień.
Dzienne spożycie soli w Polsce prawie trzykrotnie przekracza zalecaną przez WHO dawkę. Świadomość polskich konsumentów dotycząca zagrożeń wiążących się z nadmiernym spożyciem soli jest znikoma i nie przekłada się na zmianę nawyków - wynika z Raportu Mniej Soli.
Osoby starsze chore na cukrzycę, które regularnie kontrolują poziom cukru we krwi, mają większe szanse na uniknięcie powikłań związanych z cukrzycą takich jak zawał serca, amputacja kończyn dolnych i choroby nerek.
Sól kuchenna jest głównym źródłem sodu w diecie człowieka. 1 g sodu odpowiada około 2,5 g soli. Sód jest niezbędny do funkcjonowania organizmu. Bez niego woda, którą pijemy, nie mogłaby wchłaniać się do komórek, a mięśnie i nerwy nie mogłyby pracować.
Sól jest integralnym skladnikiem codziennego menu. Trudno sobie wyobrazić przygotowanie rozmaitych potraw bez tej podstawowej przyprawy. Nieposolone gotowane ziemniaki lub tuńczyk są dla wielu nie do przełknięcia. Zresztą ilość dań, których smak ceni się także dzięki doprawieniu ich solą, jest ogromna. W efekcie przyjmujemy znaczne ilości chlorku sodu, co ma negatywny wpływ na zdrowie.
10 marca 2011 roku obchodzimy Światowy Dzień Nerek - ogólnoświatową kampanię, której celem jest podniesienie wśród ludzi świadomości znaczenia naszych nerek dla zdrowia i życia oraz informowanie o powszechności chorób nerek. Światowy Dzień Nerek jest obchodzony corocznie w drugi czwartek marca w ponad 100 krajach na sześciu kontynentach. W tym roku Światowy Dzień Nerek promuje hasło „Chroń nerki - ocal swoje serce!".
Odrobina soli jest dobra dla naszego organizmu, ale zbytnia jej ilość może narazić konsumentów na niebezpieczeństwo utraty zdrowia.
Więcej niż jeden na czterech pacjentów cierpiących na cukrzycę doznaje uszkodzenia wzroku z powodu choroby, alarmują naukowcy z amerykańskiego Centrum Zwalczania i Zapobiegania Chorób (Centers for Disease Control and Prevention, CDC).
76 proc. Polaków twierdzi, że nigdy nie miało badań diagnostycznych w zakresie chorób nerek. Świadomość chorób nerek jest tak niska, że wielu z nas zupełnie nie docenia istotnej roli, jaką odgrywają nasze nerki. Tymczasem uszkodzenia i zaburzenia pracy nerek powodują poważne choroby setek tysięcy ludzi, a w niektórych przypadkach prowadzą do śmierci.
Wszyscy wiemy, że nadmiar soli w diecie prowadzi do poważnych schorzeń. Aby im zapobiegać należy ograniczyć spożywanie soli i stosować tylko tę, która ma optymalny skład czyli zmniejszoną zawartość sodu, a zwiększoną zawartość potasu i magnezu.
Spośród chorób możliwych do leczenia drogą przeszczepu niewydolność nerek jest tą, w której transplantacje stosuje się najczęściej. Wynika to m.in. stąd, że czas, w jakim nerka może być narażona na niedokrwienie między pobraniem a wszczepieniem, jest najdłuższy spośród wszystkich organów unaczynionych.
Skarżysz się na brak odporności, często się przeziębiasz, do tego dokuczają ci nawracające infekcje i masz już dość ciągłego łykania kolejnych lekarstw? Możesz to zmienić - sięgnij po lekarstwo, który dała nam sama natura - żurawinę. Do niedawna znana w Polsce tylko nielicznym smakoszom, obecnie przebojem zdobywa rynek.
Operacja bariatryczna pomaga lepiej kontrolować poziom glukozy u diabetyków